Showing posts with label GK. Show all posts
Showing posts with label GK. Show all posts

Tuesday, July 12, 2016

Famous Musicians Instrumentalists  of India

Famous Musicians Instrumentalists  of India
  Shehnai:
 Bismillah Khan
  Tabla:
 Alla Rakha Khan
 Kishan Maharaj
 Nikhil Ghosh
 Zakir Hussain
  Sarod:
 Ali  Akbar khan
 Allauddin khan
 Amjad All khan
Buddhadev Desgupta
 Bahadur Khan
 Sharan Rani Zarin
S.Sharma
  Sitar:
 Nikhil Banerjee
 Ravi Shankar
 Vilayat Khan
 Hari Shankar Bhattacharya
  Violin:
 Baluswamy Dikshitar
 Gajanan Rao joshi
 Lalgudi G. jayaraman
 M.S. Gopala-krishnan

Monday, February 20, 2012

Previous Solved Paper Delhi Police Constable Driver Exam 2009 Drivers Exam Questions in MCQ Quiz Form

Previous Solved Paper Delhi Police Constable Driver Exam 2009 Drivers Exam Questions in MCQ Quiz Form
These Questions appeared in  Delhi Police Constable Driver Exam 2009

And are useful for other Constables as well ad Drivers exams in India

Many of the Questions apply to  India or countries having right hand right hand drive.

So Some of the Answers will be wrong for candidates From US and Other Countries where left  hand Drive is Common

1. A number is greater than 7 but less than 19. It is also greater than 17 but less than 33. The number is?

(A) 19

(B) 18

(C) 31

(D) None of these

2. In a ‘Left Hand Drive’ vehicle, the steering wheel is located on the ?

(A) Left hand side

(B) In the centre

(C) Right hand side

(D) None of these

3. While driving in the city at night, the headlight should normally be kept?

(A)       Switched off

(B)       At low beam

(C)       At high beam

(D)       None of these

4.. In a round-about, who has the right of way?

(A) The traffic to your right

(B) The traffic to your left

(C) The faster moving vehicle

(D) All of the above

5. If there are 3 lanes in a carriage way, the overtaking lane is usually on the?

(A) On the left side

(B) In the middle

(C) On the right side

(D) None of the above

6. Before leaving a parked vehicle, you should

(A) Turn the ignition key off

(B) Stop the engine, lock the ignition, remove the key, and set the hand brake

(C) Stop the engine and lock the car

(0) None of the above

7. Double solid tines in the middle of the road indicate

(A) You may cross over while overtaking

(B) You may not cross over the lines unless there is an obstruction

(C) No overtaking

(D) One way traffic only

8. Flashing yellow light means?

(A) Slow down and proceed with caution

(B) Stop, if possible to do so safely

(C) Continue at the same speed

(D) None of the above

9. To top up the batterymeans?

(A) Acid is to be filled

(B) Distilled water is to be filled

(C) Mixture of both

(D) Mixture of distilled water and coolant is to be filled

10. The braking action has reduced after washing the vehicle, what can be done?

(A) Have the brakes adjusted at a workshop

(B) The vehicle is unserviceable and must be withdrawn from the traffic at once

(C) Normal braking action can be restored by operating the brakes several times at a slow driving speed

(D) None of the above

11. Ravi buys a bicycle for Rs. 1200 and later sells it to Ganesh at a loss of Rs. 200. Ganesh then sells it to Irfan for a loss of 10% . How much did Irfan pay for the bicycle?

(A) Rs.1100

(B) Rs. 950

(C) Rs. 1000

(D) Rs. 900

12. Petrol engine : Spark plug

Diesel engine:?

(A) Piston rings

(B) Crankshaft

(C) Heater plug

(D) Distributor

13. A bus leaves for Bhopal from Delhi every 40 min The last bus for Bhopal left 15 minutes back and right now it is 11-25 AM. At what time will the next bus for Bhopal leave?

(A) 11:50A.M.

(B) 12-05P.M.

(C) 11-40 A.M.

(D) 11-45 P.M.

14. The distance between Delhi and Lucknow is 520 km. A train has covered 70 km in the first hour. What will the total time taken for the journey if the train goes at a speed of 90 km per hour for the remaining distance?

(A) 5 hrs.

(B) 7 hrs.

(C) 5 hrs. 30 min

(D) 6hrs.

15. Mandatory traffic signs are in which shape?

(A) Triangle

(B) Circle

(C) Rectangle

(D) Can be of any shape


16. The choke can be used if the

engine is?

(A) Hot

(B) Cold

(C) Giving Smoke

(D)All of the above

17. In cold climate, kerosene can be mixed with?

(A) Petrol

(B) Diesel

(C) CNG

(D) All of the above

18. Every time engine oil is changed……must also be changed.

(A) Transmission oil

(B) Coolant

(C) Brake oil

(D) Oil filter

19. Informatory signs are usually in shape.

(A) Circle

(B) Triangle

(C) Rectangle

(D) No particular shape

20. 10% of the potatoes bought by a trader turned out to be rotten. He sold the rest of them for a profit of 20%. What per cent profit did he make on the whole deal?

(A)10%

(B) 12%

(C)8%

(D) 6%

21. Ustad Zakir Hussain is associated   with the—

(A)Sarod

(B) Sitar

(C)Tabla

(D) Flute

22. Amartya Sen is a famous Indian

(A)       Musician

(B)       Businessman

(C)       Economist

(D)       None of these

23. Overtaking from left side of another vehicle is permitted:

(A) Always

(B) Only when the driver ahead of you gives a signal

(C) Only when the vehicle ahead is going to take right turn and if there is no obstruction on left

(D) Only if you are in the left lane

24. The carburettor is found in—

(A) Diesel engine

(B) Petrol engine

(C) Both types of engines

(D) None of the above

25. Emperor Ashok was shocked by the pain and suffering he saw in the?

(A) Baffle of Plassey

(B) Magadha wars

(C) Battle of Lumbini

(D) Kalinga war

26.The vacuum booster in a vehicle is used to assist the—

(A)       Power

(B)       Braking

(C)       Fuel consumption

(D)       None of the above

27. The term of a member of the Rajya Sabha is for ?

(A) 5 years

(B) 6 years

(C) 4 years

(D) None of the above

28. The central office of the Reserve Bank of India is in?

(A) New Delhi

(B) Mumbai

(C) Kolkata

(D) Chennai

29. Complete the series:

23, 40, 57…….

(A)74

(B) 80

(C)77

(D) 93

Directions—(Q 30 to 33)

Find  the odd one out:

30. (A) Cow

(B) Goat

(C) Camel

(D) Dog

31. (A) Petrol

(B) Wood

(C) Diesel

(D) CNG

32. (A) Sun

(B) Moon

(C) Rainbow

(D) Stars

33.(A)Apple

(B) Potato

(C)Tomato

(D) Grapes

34. When starting a car, the accelerator should—

(A) Be kept pressed down fully

(B) Be pumped rapidly

(C) Normally not be pressed at all

(D) None of the above

35. Talking on the mobile phone while driving—

(A) Is permitted if a hands-free kit is used

(B) Is prohibited

(C) Is permitted if you are driving within the speed limit

(D) None of the above

36. A driving license issued in Rajasthan is valid

(A) Only in Rajasthan

(B) In Rajasthan and adjoining states

(C) All over India

(D) In all states of North India

37.Our body is made up predominantly of?

(A)Iron

(B) Muscle

(C)Bone

(D) Water

38. Which of these is not an eco friendly power source?

(A) Solar power

(B) Wind power

(C) Coal

(D) None of the above

39. Who has the right of way in the hills ?

(A) The vehicle going uphill

(B) The vehicle going downhill

(C) The heavier vehicle

(D) Depends on the situation

40. Which types of brakes are found in modern vehicles?

(A) Drum brakes

(B) Disc brakes

(C) Both of the above

(D) None of the above

41. Engine oil should be checked?

(A) When the engine is cold and vehicle is level

(B) When the engine is warm

(C) While the engine is running

(D) All of the above

42. Saina Nehwal is associated with ?

(A)Tennis

(B) Badminton

(C) Swimming

(D) Chess

43. The Delhi Police Act came into effect in the year?

(A)       1861

(B)       1951

(C)       1978

(D)      1975

44. Using a pressure horn

(A) Helps to clear the road

(B) Should be avoided at night

(C) Is illegal

(D) Is allowed only for  VIP vehicles

45. India is a member of?

(A) NATO

(B) SAARC

(C) UN Security Council

(D) All of the above

46…….. is the Chairperson of the Rajya Sabha.

(A) Deputy Speaker of LokSabha

(B) Vice-President of India

(C) Attorney General

(D) None of the above

47. A car runs 2480 km on 310 litres of petrol during the first 15 days of the month. During the next 15 days, it travels 2560 km on 320 litres of petrol. What is the distance travelled per litre during the entire month?

(A) 9 km

(B) 7 km

(C) 8.4 km

(D) 8 km

48. Abhinav Bindra won the Olympic gold medal in?

(A)Boxing

(B) Chess

(C)Wrestling

(D) Shooting

49. The port of Vishakhapatnam is on the coast of?

(A) The Bay of Bengal

(B) The Arabian Sea

(C) The Gulf of Khambat

(D) The Palk Straits

50………… is famous for its marble.

(A) Ranchi

(B) Makrana

(C) Bokaro

(D) Madurai

51. The oldest football tournament in India is the?

(A) Santosh Trophy

(B) Ranji Trophy

(C) Durand Cup

(D) None of these

52.The……. links jammu to the kashmir valley.

(A) Rohtang Pass

(B) Baralacha Tunnel

(C) Jawahar Tunnel

(D) Sela Pass

53. The Arnarnath cave is situated in?

(A)Jammu & Kashmir

(B)Himachal Pradesh

(C)Tibet

(D)Uttarakhand

54. Registration numbers of private cars are written in?

(A) Black letters on white back ground

(B) White letters on black back ground

(C) Black letters on yellow back ground

(D) Yellow letters on black back ground

55. The minimum age for applying for a learners license is—

(A) 21 years

(B) 18 years

(C) 16 years

(D) None of the above

56. A person who has consumed alcoholic drinks can drive if?

(A) He thinks he can control the car

(B) His house is close by

(C) He is an expert driver

(D) None of the above

57. A water tank has a capacity of 400 litres. It gets half-filled by putting 10 buckets of water in it. What is thecapacity of the bucket?

(A)10 litres

(B) 15 litres

(C)40 litres

(D) 20 litres

58. Keeping one foot on the clutch

(A) Helps in relaxing the leg

(B) Helps in changing gears

(C) Is a bad habit

(D) None of the above

59. Where is the famous Sun Temple located?

(A)Madurai

(B) Mathura

(C)Konark

(D) Calicut

60. A flashing red light means—

(A) Stop, and wait for the light to turn green

(B) Stop, and proceed when it is safe to do so

(C) Slow down the check for oncoming traffic and proceed when it is safe

(D) None of the above

61. It is illegal to park—

(A) On a footpath

(B) On a bridge or inside a tunnel

(C) In a bicycle lane

(D) All of the above

62. Your vehicle is involved in an accident hurting people, you should—

(A) Report to the nearest police station, and take the persons to the hospital

(B) First take the injured people to the hospital and then report to the police station

(C) Need not report to the police station but should take the persons to the hospital

(D) Inform PCR on 100 and continue your journey

63. Which lane must you be in, while making a right turn?

(A) Any lane

(B) Extreme left lane

(C) Extreme right lane

(D) Middle lane

64. While driving on a wet slippery road

(A) lyre pressure must be reduced

(B) Sudden braking or acceleration must be avoided

(C) Vehicle should be driven at a high speed

(D) All of the above

65. To drive a vehicle with expired insurance, one

(A) Shall drive cautiously to avoid any accident and subse quent loss to the third party

(B) Shall not drive in any case

(C) May drive if insurance policy covering the drivers personal insurance is valid

(D) All of the above

66. With which country did India sign a nuclear accord in 2008?

(A)China

(B) USA

(C)Pakistan

(D) Germany

67. Who built the Red Port?

(A) Akbar

(B) Aurangzeb

(C) .Jehangir

(D) Shah Jahan

68. Who is the President of Pakistan?

(A) General Kayani

(B) Pervez Musharraf

(C) Vusuf Gilani

(D) A. A. Zardari

69. The latest differences between the Ambani brothers are over?

(A) Natural gas

(B) Cotton textiles

(C) Mobile ptiones

70. The Kaziranga Wildlife Sanctuary is famous for its—

(A) Rhinocerous

(B) White Tigers

(C) Ghariyal

(D) Great Indian Bustard

71. The electric current in our households is—

(A) 220 volt AC

(B) 220 volt DC

(C) 440 volt AC

(D) None of these

72. Itanagar is the capital of?

(A) Mizoram

(B) Iripura

(C) Arunachal Pradesh

(D) Meghalaya

73. Car : Petrol: : Torch: ?

(A) Plastic

(B) Bulb

(C) Cell

(D) None of these

74.Neighborhood :  House::Student. : ?

(A) Class

(B) Books

(C) Uniform

(D) None of these

75 …..:Deer :: Cow :Grass

(A)Leaves

(B)Lion

(C)Jungle

(D)Zoo

76.Shared Needle:…..::Mosquito Bite : Malaria.

(A) Pain

(B) Injection

(C) HIV-AIDS

(D) Cancer

77. Cassette Tape : Audio ::

? : Digital Picture.

(A)       Photo film

(B)       Camera

(C)       Computer

(D)       None of these

Answers :

1          B

2          A

3          B

4          A

5          C

6          B

7          C

8          A

9          B

10        C

11        D

12        B

13        A

14        D

15        D

16        B

17        B

18        D

19        C

20        C

21        C

22        C

23        C

24        B

25        D

26        B

27        B

28        B

29        A

30        D

31        B

32        C

33        B

34        C

35        B

36        C

37        D

38        C

39        A

40        C

41        A

42        B

43        C

44        C

45        B

46        B

47        D

48        D

49        A

50        B

51        C

52        C

53        A

54        A

55        B

56        D

57        D

58        C

59        C

60        B

61        D

62        B

63        C

64        B

65        B

66        B

67        D

68        D

69        A

70        A

71        A

72        C

73        C

74        A

75        B

76        C

77        A

Monday, September 19, 2011

GK MCQ Test paper for Civil Judge Examination

GK MCQ Test paper for Civil Judge Examination
1. In which year was ISRO (Indian Space Research Organization) established?
(a) 1980
(b) 1970
(c) 1975
(d) 1969
Ans : d

2. If the green house effect becomes real and melts Polar ice, which one of the following regions will first disappear under water.
(a) Islands of Kiribati
(b) Mauritius
(c) Maldives
(d) Hawaie Island
Ans : a

3. Which pollutant gas is released by cud chewing cattles.
(a) CO
(b) CH4
(c) NO2
(d) CO2
Ans : b

4. A type communication which is becoming very important in transmission of data between computer networks is known as
(a) Bank Networking
(b) Communication Network
(c) Satellite area networking
(d) Internal working
Ans : d

5. Social reform aims at
(a) Changing basic values of the society
(b) Changing the norms of the group
(c) Changing the religious practices
(d) Changing the habits of the individuals
Ans. (a)

6. The spread of Internet for higher education is premised on
(a) Research and Development, is vital
(b) Browsing encourages critical thinking
(c) Easy management and dissemination of knowledge
(d) India should he second to none in the world
Ans. (c)

7. Which one of the following in not an input specification for a Batch System?
(a) Input Record Layout
(b) Prototype report
(c) Expanded Data Dictionary
(d) Source Document Layout
Ans : c

8. The World Trade Organisation believes in intellectual property and liberalized trade regime.
Their belief is based on the assumption that
(a) Modern economy bestows equal benefits
(b) knowledge-based economy and globalization is reality
(c) All countries are well suited for modern trade
(d) Rich countries will always help the poor countries
Ans. (b)

9. A structured data type made up of finite collections of ordered elements all of which are of the same date types is a
(a) File
(b) array
(c) Record
(d) None of these
Ans : b

10. The essence and justification for beauty contests is that
(a) Women have standard features on which they can he rated
(b) Beautiful women have a vision and role to play in social upliftment
(c) They symbolize eternal freedom for women
(d) They provide an opportunity for beautiful women of the world to come on one platform
Ans. (c)

11. Which one of the following types of soil is predominant in Bundelkhand region?
(A) Black cotton soil
(B) Alluvial soil
(C) Karail soil
(D) Vindhyas soil
Ans:-A


12. Who among the following released ‘Citizen’s Guide’ for generating awareness among people against corruption?
(A) Department of Public grievances
(B) Central Vigilance Commission
(C) Consumer Co-operative Societies
(D) Transparency International
Ans:-B

13. Looking at a portrait, Sanjay said, ‘His mother is the wife of my father’s son. Brothers and sisters, I have none. At whose portrait is Sanjay looking?
(A) His son
(B) His Nephew
(C) His cousin
(D) His uncle
Ans:-A

14. Which one of the following statements is NOT correct?
(A) Gram Sabha and Gram Panchayat have the same territorial area
(B) Gram Panchayat arid Nyaya Panchayat has the same territorial area
(C) Pradhan of a Gram Panchayat is elected by electors of the given area from amongst themselves
(D) The term of a Gram Panchayat is usually five years
Ans:-B

15. Who among the following is called the “Father of Modern Urdu Poetry”?
(A) Amir Khusrau
(B) Mirza Ghalib
(C) Mazhar Jaanjana
(D) Wali Deccani
Ans:-D

16. Who among the following lady revolutionaries fired at the Governor while receiving degree in the convocation of 1932?
(A) Priti Lata Vadedar
(B) Kalpana Datta
(C) Shanti Ghosh
(D) Bina Das
Ans:-D

17. At present Ram is half of his father’s age. Fifteen years ago he was one-third of his father’s age. How old will Rim be after 5years?
(A) 45 years
(B) 40 years
(C) 35 years
(D) 30 years
Ans:-C

18. If the average of fifteen numbers is 41.4, what is the total sum of these fifteen numbers?
(A) 620
(B) 621
(C) 414
(D) 420
Ans:-B

19. Two persons start from the same point and walk on a circular path at the same speed, but in opposite directions. They will be diametrically opposite each otr when each has covered—
(A) 1/8 the distance
(B) 1/4 the distance
(C) 1/2 the distance
(D) 1/16 the distance
Ans:-B

20. A certain sum of money given on loan on simple interest, trebles in 25 years. What is the rate of interest?
(A) 10%
(B) 8%
(C) 12%
(D) 15%
Ans:-B

21. Who said “Education is the best contraceptive for population stabilisation ?“
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Sam Pitroda
(C) Som Nath Chatterjee
(D)) Pranab Mukherjee
Ans:-C

22. 25 workers were employed to finish a job in12 days. Five workers, however, left after working only for 4 days. The rest of the job was completed by the remaining 20‘Workers. In how many days was the total job work completed?
(A) 18
(B) 14
(C) 15
(D) 16
Ans:-B

23. In one minute 3/7 of a bucket is filled. How much more time will be required to fill up the rest of the bucket?
(A) 7/3 minutes
(B) 4/3 minutes
(C) 21 minutes
(D) 2 minutes
Ans:-B

24. Find the missing link in the following series— 12, 21, 33, 13, 31, ..., 14, 41, 55
(A) 39
(B) 35
(C) 44
(D) 43
Ans:-C

25. If cost price is 96% of the selling price, the percentage of profit is—
(A) 4.17
(B) 4.00
(C) 4.01
(D) 4.25
Ans:-A

Wednesday, September 7, 2011

Online Free Solved multiple choice question Practice GK Test paper

Online Free Solved multiple choice question Practice GK Test paper

1. Where is Waterloo situated?
(a) France
(b) Switzerland
(c) UK.
(d) Belgium
Answer. (d)

2. The capital of Vatican City is:
(a) Kinshasa
(b) Nauru
(c) Lusaka
(d) Vatican city
Answer. (d)

3. The necessity for a planning commission for India was first advocated by:
(a) M. Visvesvarayya
(b) Ram Krishna Hegde
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) K.T. Shah
Answer. (a)

4. What is dry ice?
(a) Solid sodium carbonate
(b) Solid carbon-dioxide
(c) Solid ammonium chloride
(d) None of these
Answer. (b)

5. Won is the currency of;
(a) North Korea
(b) South Korea
(c) North Korea and South Korea both
(d) None of these
Answer. (c)

6. Which country hosted the 15th Common-wealth Games;
(a) India
(b) Malaysia
(C) Australia
(d) Canada
Answer. (d)

7. Which film won the 70th Oscar Award for 1997 (Declared in 1998) for Best Feature Film?
(a) Brave Heart
(b) Howard’s End
(c) Titanic
(d) Unforgiven
Answer. (c)

8. First Woman Pilot in Indian Air Force was-
(a) Bachendri Pal
(b) Junko Tabei
(c) Sally Ride
(d) Harita Kaur Deol
Answer. (d)

9. The famous Pakistan resolution was passed At:
(a) Lahore
(b) Delhi
(c) Bombay
(d) Lucknow
Answer. (a)

10. Where is the greatest volcanic crater in the World?
(a) Phillippines
(b) Cyprus
(c) Indonesia
(d) Japan
Answer. (c)

11. Pimpri is associated with:
(a) News print
(b) Fertilizer
(c) Manganese
(d) Anti-biotic
Answer. (d)

12. India bought A-320 airbuses from:
(a) France
(b) U.S.A.
(c) U.S.S.R
(d) Japan
Answer. (a)

13. Which important event immediately preceded the Jallianwala Bagh massacre ?
(a) Communal Award
(b) Arrival of Simon Commission
(c) Non-Co-operation Movement
(d) Rowlatt Act enactment
Answer. (d)

14. When sun light falls on a soap bubble bright Colours are seen. They are produced by:
(a) Dispersion
(b) Interference
(c) Refraction
(d) Pigments in the soap
Answer. (b)

15. The 1998 Men’s Wimbledon Championship
Was won by:
(a) Pete Sampras
(b) Patrick Rafter
(c) Boris Becker
(d) Andre Agassi
Answer. (a)

16. Who once remarked, ‘Nehru is a patriot while Jinnah is a politician?
(a) Maulana Azad
(b) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(d) Abdul Gaffar Khan
Answer. (c)

17. Who, among the following, is the world’s first Woman cosmonaut ?
(a) Junko Tabei
(b) Valentina Tereshkova
(c) Sally Ride
(d) Bachendri Pal
Answer. (b)

18. Which state in India can be placed under Governor’s rule?
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Pondicherry
(d) Jammu and Kashmir
Answer. (d)

19. By which amendment of the Constitution the Words ‘Socialist and Secular’ were added to its
Preamble?
(a)42nd
(b)43rd
(c)44th
(c)45th
Answer. (a)

20. The Department of Archeology was started in
India by:
(a) Warren Hastings
(b) Curzon
(c) Willium Bentinck
(d) Minto
Answer. (b)

21. Antibodies in our bodies:
(a) Cause diseases
(b) Cure infection
(c) Are poisonous substances
(d) Protect us against disease
Answer. (d)

22. The British introduced provincial autonomy In India through;
(a) The Minto-Morley Reforms Act of 1909
(b) The Montagu-Chelmsford Reforms of 1919.
(c) Indian Council Act of 1892
(d) The Government of lndia Act l935
Answer. (d)

23. The first village in India to be lit by solar-
Powered lighting is located in the district of:
(a) Laddakh
(b) Baramulla
(c) Srinagar
(d) Anantnag

24. Name the writer who refused to accept the Nobel Prize for Literature:
(a) Ernest Hemingway
(b) Boris Pasternak
(c) Allen Ginsberg
(d) Jean-Paul Sarte
Answer. (d)

25. Where are the Niagra Falls?
(a) Canada
(b) U.S.A
(c) Africa
(d) South America
Answer. (b)

26. Which Article of India’s Constitution abolishes untouchability and makes its
Practice in any form an offence punishable under law?
(a) 16th
(b) l7th
(c) 22nd
(d) 25th
Answer. (b)

27. The Vikram Sarabhai Space Centre at Trivendrum is mainly concerned with;
(a) Development of Satellite launch Vehicles
(b) Design and fabrication of spacecraft
(c) Research in propellants for launching Rockets
(d)To launch sounding rockets to investigate problems of meteorology
Answer. (a)

28. What is ‘Sagar Samrat’?
(a) Naval Fighting Ship
(b) Merchant Navy Ship
(c) An ordinary Ship
(d) An oil-drilling rig
Answer. (d)

29. The comment ‘no vakil, no appeal, no dalil’ was made in relation to :
(a) The Communal Award
(b) The Hbert Bill
(c) The Rowlatt Act
(d) The Vernacular Press Act
Answer. (c)

30. Directive Principles of State policy have been enumerated in the IV Part of the constitution.
The concept has been borrowed from;
(a) U.S.A
(b) England
(c) Ireland
(d) France
Answer. (c)

Tuesday, August 30, 2011

Current Gk Practice test For SSC Sub-Inspectors in CPO Exam

Current Gk Practice test For SSC Sub-Inspectors in CPO Exam
Free Practice GK Questions for Staff Selection Commission (SSC), Central Police Organisations exams

1. The ‘Green House’ effect is mostly caused by?
(A) Carbon-dioxide in the atmosphere
(B) Infra-red Radiation
(C) Moisture in the atmosphere
(D) Ozone layer


Ans : A


2. Under the National Population Policy 2000, the goal to attain
‘population stabilization’ has been revised from 2045 to?
(A) 2055
(B) 2060
(C) 2065
(D) 2070

Ans : D


3. The Antarctic Study Centre of India is located at?
(A) Dakshin Gangotri
(B) Gangotri
(C) Goa
(D) Maitri


Ans : D


4. The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as?
(A) Biomes
(B) Succession
(C) Trophic level
(D) Climax

Ans : A


5. In South Asia, the country with largest percentage of aged population is—
(A) Bhutan
(B) India
(C) Nepal
(D) Sri Lanka

Ans : D


6. About eighty per cent of the world’s population is not protected by?

(A) Economic security
(B) Food security
(C) Child security
(D) Social security

Ans : B


7. Which one of the following is the correct descending order of the percentage of urbanization f the following South Asia tries?
Select the correct answer from the codes given below:
1. Bangladesh
2. India
3. Pakistan
4. Sri Lanka
Codes:
(A) 2,3,l and 4
(B) 3,2,l and 4
(C) 2,1,4 and 3
(D) 4,2,3, and l

Ans : B


8. Assertion (A) : India’s level of urbanization is much lower than that of China.
Reason (R) : Indian cities are poorly planned.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Ans : B



9. Assertion (A) : The inter-state movement of coal forms a major component of inter-state traffic handled by railways.
Reason (R) : Bengal-Jharkhand coal-fields are major source of coal supply to the north-western states.
Select the correct answer from the codes given below:

Codes:
(A)Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true


Ans : B


10. Which of the following statements are correct?
1. Tamil Nadu has recorded highest increase in urbanization rates during 1961—2001.
2. The average size of an urban centre in India comes to around forty-five thousand
(45,000).
3. The largest number of urban centres fall in the category of class IV.
4. Class V and VI towns share over five per cent (5%) of the country’s total urban population.
Select the correct answer from
the codes given below:
(A)l and 2
(B) 2,3and4
(C)1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans : C



11. The correct sequence of energy sources in order of their share in power sector in India is?
(A) Thermal > Hydro > Nuclear> Wind
(B) Thermal > Nuclear >Hydro > Wind
(C) Hydro > Nuclear >Thermal > Wind
(D) Nuclear > Hydro > Wind> Thermal

Ans : A


12. Which of the following statements are correct?
1. The Northern cities of India have in general, an unbalanced sex-ratio.
2. The eastern cities are scat tered as against concentration of western cities.
3. There is larger participation of women in the labour force in the south due to small proportion of christians in the population as also the high literacy rate.
4. Western cities have lower proportion of immigrants from rural areas.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 3 and 4

Ans : B


13.The largest producer of wine in the world is?
(A) France
(B) Italy
(C) Spain
(D) United States of America

Ans : A


14. ‘Monoculture’ is a distinct characteristic of?
(A) Commercial grain-farming
(B) Shifting cultivation
(C) Subsistence farming
(D) Organic farming

Ans : A


15. ‘Foehn’ is a local wind of—
(A)China
(B) Korea
(C)Japan
(D) Switzerland

Ans : D


16. The highest percentage of the world’s forest cover is associated with—
(A) Temperate Coniferous Forests
(B) Temperate Deciduous Forests
(C) Tropical Monsoon Forests
(D) Tropical Rain Forests

Ans : A



17.Among the iron-producing countries of Europe, France stands—
(A)First
(B) Second
(C)Third
(D) Fourth


Ans : B


18. Which of the following countries suffer most from ‘Acid rains’ ?
Select the correct answer from the codes given below:
1. Canada
2. Norway
3. Sweden
4. United Kingdom
Codes:
(A) l and 2
(B) l and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4

Ans : C


19. Rampura, which became the first village in India to have its solar power plant, is situated in—
(A) Madhya Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh

Ans : D


20. The two leading producers of coal in India are?
(A) Jharkhand and Orissa
(B) Jharkhand and Chhattisgarh
(C) Chhatisgarh and Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh and Andhra Pradesh


Ans : B


21. Which one of the following is not correctly matched?
(A) NathuLa— Arunachal Pradesh
(B)Lipulekh —Uttarakhand
(C)Rohtang —Himachal Pradesh
(D)Palghat —Kerala

Ans : A


22. The percentage of forest cover with reference to the total geo graphical area is highest in?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Nagaland
(C) Tripura
(D) Mizoram

Ans : D


23. Assertion (A) : The river of western ghats do not form delta.
Reason (R): They flow through short courses with high speed over hard-rocks.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true


Ans : C


24.Which one of the following is the
youngest mountain chain?
(A) Vindhyas
(B) Aravaffi
(C) Shivaliks
(D) Annamalai

Ans : C


25. The average size of operational holdings in India is largest in—
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D)Rajasthan

Ans : C


26. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:
1. Richest deposits of iron ore are found in Karnataka.
2. India is the second largest producer of iron ore in the world.
3. Orissa is the largest proDucer of iron ore in India.
Codes:
(A) 1 only
(B) 2and 3
(C) l and 3
(D) All are correct

Ans : C


27. Which state of India has the maximum length of state High ways?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra


Ans : A


28. During his stay in Delhi in November 2010, President Barack Obama visited—
(A) Humayun’s tomb
(B) Jama Masjid
(C) Qutub Minar
(D) Red Fort

Ans : A


29. The winner of Booker Prize 2010 was?
(A) Howard Jacobson
(B) J. M. Coetzee
(C) Peter Carey
(D) Tom Macarthy

Ans : A


30. In November 2010 Nikki Haley, an Indian American, was elected governor of—
(A) Illinois
(B) North Carolina
(C) South Carolina
(D) Virginia

Ans : C



31. The ‘Rajiv Gandhi Khel Ratna’ Award 2010 was given to?
(A) Mary Kom
(B) Saina Nehwal
(C) Sushil Kumar
(D) Vijender Singh


Ans : B


32. In the Nineteenth (XIX) Com monwealth Games, the Indian athlete who won the highest number of gold medals, was—
(A) Gagan Narang
(B) Gurpreet Singh
(C) Omkar Singh
(D) Vijay Kumar

Ans : A


33. The I.C.C. “One Day Player of the Year” for 2010 was ?
(A) A. B. deVilliers
(B) Ryan Harris
(C) Sachin Tendulkar
(D)Shane Watson

Ans : A


34. Which three of the following Indian performing Art forms
have been included in the Intangible Cultural Heritage of
Humanity by the UNESCO?
1. Mridiyettu of Kerala.
2. Chhau of East India.
3. Kalbelia of Rajasthan.
4. Kuchipudi of Andhra Pradesh.
Select the correct answer from
the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 3

Ans : D


35. The International Food Policy Research Institute, U.S.A. has released ‘Global Hunger Index 2010’ in October 2010, according to which, India’s rank is—
(A) 65th
(B) 66th
(C) 67th
(D) 68th

Ans : C




36. Among the following, who won the largest number of gold
medals in the Commonwealth Games 2010?
(A) Kristin Gerard
(B) Marriluss Prevost
(C) Alicia Zen Couts
(D) Prone Pears


Ans : B


37.The world’s biggest solar power station has been opened in—
(A) Australia
(B) England
(C)France
(D) Germany

Ans : D


38. According to the Annual Forbes India Rich List, who is the richest
lady in India (November2010)?

(A) Ms. Mrinalini Sarabhai
(B) Ms. Namrata Bhartia
(C) Mrs. Savitri Jindal
(D) Ms. Rajshree Pathy

Ans : C


39. Which one of the following attributes is not consistent with the rest of them?
(A) Bravery
(B) Loyalty
(C) Honesty
(D) Cunningness


Ans : D


40. National Green Tribunal Act 2010 relates to?
(A) Green Fuel usage
(B) Promotion of Alternate sources of Energy
(C) Conservation of Environment
(D) Creation of Green-Courts

Ans : C

Monday, August 29, 2011

General Science School Exam Questions

General Science School Exam Questions
School Exam Practice General Science Questions
What do the following abbreviations stand for?

1. B. C. G......
Answer. Bacillus Calmetee Guerin (Anti-Tuberculosis Vaccine)

2.. D. D. T......
Answer. Dichloro-Diphenyl Trichloro ethane (Disinfectant)

3. E. R. D. A ......
Answer. Energy Research & Development Administration

4. B. A. R. C _.....
Answer. Bhabha Atomic Research Centre

5. I. R. B M......
Answer. Intermediate Range Ballistic Missile




6. A disease caused by entamoeba.
Answer. Dysentery

7. A science related with the improvement of
human race.

Answer. Eugenics

8. Poisonous substances which are produced
By pathogens in the host.
Answer. Toxins

9. A disaccharides present in the milk;
Answer. Lactose

10. Name two common communicable diseases.
Answer. Small Pox & Tuberculosis

Write Yes or No as answer

11. Charles Darwin propounded cell theory.
Answer. No

12. Deciduous trees are the trees which shed
their leaves in a certain season.
Answer. Yes

13. Soil-erosion cannot be controlled by cons-
Ervation techniques.

Answer. No

14. Dwarf Mexican varieties of wheat are low
yielding once.
Answer. No


15. Horticulture deals with garden crops

Answer. Yes

Friday, August 26, 2011

Objective Test GK General Science For Exams

Objective Test GK General Science For Exams
General Science Quiz - Multiple Choice Questions with Answers
1. Ethylene oxide on hydrolysis yield-

(a) Ethyl alcohol
(b) Ethylene glycol
(c) Ethanol
(d) Acetone
(e) None of these
Answer. (c)

2. Wood spirit is-
(a) Methyl alcohol
(b) Ethyl alcohol
(c) Butyl alcohol
(d) Propyl alcohol
(e) Isopropyl alcohol
Answer. (a)

3. D N A consists of units called-
(a) Glucosides
(b) Deoxyribose
(c) Nucleotides
(d) Peptides
(e) None of these
Answer. (c)

4. Thrombosis is a disease of the-
(a) Thyroid gland
(b) Lungs
(c) Nurve bursting
(d) Brain
(e) Blood
Answer. (e)

5. Stomata are bound by a pair of guard cells.
Stomata close when guard cells become-
(a)Turgid
(b) Flacid
(c) Half turgid
(d) Half Flacid
(e) Small
Answer. (b)

6. Which is collip’s hormone?
(a) Thyroxine
(b) Parathormone
(c) Insulin
(d) Esterogen
(e) Glucagon V
Answer. (b)

7. An antiviral protein which might help in
Curing viral diseases in future is-
(a) Antibody
(b) Histone
(c) Nucleoprotein
(d) Interferon
(e) Antigen
Answer. (d)

8. Which of the following phenomena normally
Leads to coronary heart disease-
(a) Blood pressure
(b) Anemia
(c) Arteriosclerosis
(d) Indigestion
(e) Worry
Answer. (c)

9. Red-green colour blindness in man is
Known as-
(a) Protanopia
(b) Deuteranopia
(c) Both a & b
(d) Marfan’s syndrome
(e) None of these
Answer. (c)

10 Genetics is the study of the-
(a) Mutations
(b) Cell division
(c) Reproduction
(d) Mechanism of inheritance
(e) Growth and differentiation in living organism
Answer. (d)

11 ‘World Environment Day’ is celebrated every year on-
(a) 15 January
(b) 26 August
(c) 5 June
(d) 10 July
(e) 20 July
Answer. (c)

12Which of the following disease is not
Water borne disease?
(a) Cholera
(b) Typhoid
(c) Asthama
(d) Amoebic dysentery
(e) Tularemia
Answer. (c)

13 The viruses’ lack-
(a) Proteins
(b) Enzymes
(c) Nucleic acids
(d) Tentacles
(e) All of these
Answer. (b)

14. Commercial source of streptomycin is-
(a) Streptomyces venezuellae
(b) Streptomyces griseus
(c) Streptomyces scoleus
(d) Streptomyces aureus
(e) All of these
Answer. (b)

15. Centripetal xylem is the characteristic of-
(a) Roots
(b) Stems
(c) Leaves
(d) Petioles
(e) inflorescence
Answer. (a)

16. The human blood has a specific gravity of-
(a) 1.055
(b) 1.235
(c) 2.o15
(d) 2.00
(e) 2.45
Answer. (a)

17. The name of the disease called Lock-jaw is-
(a) Hypetropia
(b) Epilepsy
(c) Apoplexy
(d) Tetanus
(e) Arthritis
Answer. (d)

18. It is not advisable to sleep under a tree at
Night because-
(a) It is cold over there
(b) The leaves produce a sticky substance
(c) The tree gives out CO2 at night
(d) Oxygen is produced by the air
(e) Supernatural beings inhabit the trees at
Night
Answer. (c)

19. Ionizing radiations are used in-
(a) Sterilization
(b)Preservation of food stuffs
(c) Inducing artificially mutation
(d) All the above
(e) None of the above
Answer. (d)

20. Mention the science dealing with fossil
Plants-
(a) Palaeobotany
(b) Geology
(c) Epistemology
(d) Entomology
(e) Histology
Answer. (a)


21. Which one of the following is an indicator of
Air pollution?
(a) Lichens
(b) Cycas
(c) Algae
(d) Bryophytes
(e) Pteridophytes
Answer. (a)


22. The organism that lives at the cost of
Another living organism is called-
(a) Aphrodite
(b) Saprophyte
(c) Graminivor
(d) Parasite
(e) Epiphyte
Answer. (d)

23= The poisonous substance produced by
Bacteria is known as-
(a) Toxin
(b) Caffein
(c) Antibodies
(d) Auxin
(e) Antitoxin



Answer : (a)

24. Plants can be made disease resistant by-
(a) Treating with colchicine
(b) Inducing mutations
(c) Breading with their wild relatives
(d) Treating with fungicides
(e) Treating with 2-4D
Answer. (c)


25. One of the following is the rich source of
Natural litmus-
(a) Red algae
(b) Lichens
(c) Rocella
(d) Agaricus
(e) Sargassum
Answer. (c)

Wednesday, August 24, 2011

free Online GK Questions on pollution

free Online GK Questions on pollution
Free Online General Knowledge Quiz
Questions with Answers for Competitive Exams
1. Pollutant from motorcar exhaust that causes mental diseases is
(a) lead
(b) NO2
(c) SO2
(d) Hg
Ans. (a)

2. Lichens are important in the studies on atmospheric pollution because they
(a) can also grow in greatly polluted atmosphere
(b) can readily multiply in polluted atmosphere
(c) are very sensitive to pollutants like SO2
(d) efficiently purify the atmosphere
Ans. (c)

3. Measurement of 1ate of oxygen utilisation by a unit volume of water over a period of time is to measure
(a) biochemical oxygen demand
(b) biosynthetic pathway
(c) biogas generation
(d) fermentation
Ans. (a)

4. The two great industrial tragedies namely, MIC and Chernobyl tragedies respectively occurred where and at which time?
(a) Bhopal 1984, Ukraine 1990
(b) Bhopal 1984, Ukraine 1988
(c) Bhopal 1984, Ukraine 1986
(d) Bhopal 1986, Russia 1988
Ans. (c)

5. Chlorofluorocarbon releases a chemical harmful to ozone
(a) fluorine
(b) sulphur dioxide
(c) nitrogen peroxide
(d) chlorine
Ans. (d)

6. Noise pollution is measured in
(a) hertz
(b) fathoms
(c) nanometers
(d) decibels
Ans. (d)

7. Major source of methane in India is
(a) rice fields
(b) sugarcane plantation
(c) wheat fields
(d) fruit orchards
Ans. (a)

8. Which pigment protects plants from UV damage?
(a) Chlorophyll
(b) Xanthophyll
(c) Phycocyanin
(d) Carotenoids
Ans. (d)

9. Which is not dangerous for life?
(a) Nuclear blast
(b) Deforestation
(c) Biopollutants
(d) Ozone layer
Ans. (d)

10. Pollution indicator plants
(a) are resistant to pollution
(b) can purify the atmosphere
(c) are very sensitive to pollution
(d) are very sensitive to pollutants
Ans. (c)

11. A sewage treatment process in which a portion of the decomposer bacteria present in the waste recycled into the beginning of the process is called
(a) activated sludge treatment
(b) primary treatment
(c) tertiary treatment
(d) cyclic treatment
Ans. (a)

12. Warm ocean surge of Peru current recurring every 5-8 years or so in the East Pacific of South America is widely known as
(a) Gulf stream
(b) Aye Aye
(c) El Nino
(d) Mangox
Ans. (c)

13. Acid rain is caused due to increase in concentration of
(a) SO2 and NO2
(b) CO and CO2
(c) CO and SO3
(d) ozone and dust
Ans. (a)

14. Smog is a combination of
(a) fire and water
(b) smoke and fog
(c) water and smoke
(d) air and water
Ans. (b)

15. Maximum threat to the world is from
(a) global warming
(b) ozone hole
(c) water pollution
(d) soil erosion
Ans. (b)

16. BOD of a pond is related to in per unit volume of water.
(a) all the plants
(b) all the nektons
(c) all the microbes
(d) all the animals
Ans. (c)

17. If fertilisers are added to fresh water
(a) plants will die
(b) overall animal population will increase
(c) eutrophication will occur
(d) fish population will decrease
Ans. (c)

18. The effect of pollution is first and most marked on
(a) natural flora of a place
(b) natural balance of our environment
(c) natural geochemical cycles
(d) all the above three
Ans. (a)

19. Minamata disease is a pollution-related disease, which results from
(a) release of human organic waste into drinking water
(b) accumulation of arsenic into atmosphere
(c) release of industrial waste mercury into fishing water
(d) oil spills into sea
Ans. (c)


20. World environment day is
(a) 5th June
(b) 28th February
(c) 5th August
(d) 28th April
Ans. (a)

Monday, July 4, 2011

GK For rajasthan teacher jobs Senior Teacher Primary Exam

GK For rajasthan teacher jobs Senior Teacher Primary Exam

Paper I
This exam will consist of 100 objective questions carrying maximum 200 marks.

(i) Geographical, Historical, Cultural and general knowledge of Rajasthan. 80 marks
(ii) Current Affairs of Rajasthan 20 marks
(iii) General knowledge of world and India 60 marks
(iv) Educational Psychology. 40 marks

We are Giving 30 Sample Questions on General knowledge of world and India
Free Online Sample test
1. The weight of an object would be minimum when it is placed—
(A) At the North Pole
(B) At the South Pole
(C) At the Equator
(D) At the centre of the Earth

Ans:-C


2. Platelets are found in—
(A) Lymph
(B) Blood
(C) Pancreatic juice
(D) Bile

Ans:-B



3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Iron-ore mine)
(a) Dhalli-Rajhara
(b) Noamundi
(c) Kemmangundi
(d) Gurumahisani
List-II (State)
1. Orissa
2. Karnataka
3. Jharkhand
4. Chhattisgarh
Codes
(a)(b)(c)(d)
(A) 4 1 3 2
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 3 2 4 1

Ans:-B


4. Vishakhapatnam Steel Plant obtains its iron ore from the mines of—
(A) Bababudan
(B) Bailadila
(C) Dalli-Rajhara
(D) Gurumahisani

Ans:-A

5. How is deuterium oxide commonly known?
(A) Soft water
(B) Hard water
(C) Heavy water
(D) Crystalline water

Ans:-C


6. Which one of the following countries does not possess cryogenic engine technology?
(A) U.S.A.
(B) Russia
(C) India
(D) U.K.

Ans:-D

7.Any damage to eye by direct viewing of total solar eclipse is caused by—
(A) ‘New’ rays of the sun
(B) Intense brightness of the sun margin
(C) The presence of the moon before the sun
(D) The ultraviolet rays of the sun

Ans:-D

8. Which among the following is the least populated country in the world?
(A) St. Kitts
(B) Monaco
(C) Palau
(D) Tuvalu

Ans:-D

9. The Indo-Roman trade is indicated in—
(A) The Ramayana
(B) The Manusmriti
(C) Divyavadan
(D) The Sangam literature

Ans:-D


10. Which of the following is the oldest dynasty?
(A) Chalukyas
(B) Cholas
(C) Pallavas
(D) Satavahanas

Ans:-D


11. In the history of India, who among the following is famous for the policy of market control?
(A) Balban
(B) Akbar
(C) Sher Shah
(D) Allauddin Khilji

Ans:-D


12. In Mauryan Administration, the official ‘Rupadarshak’ was responsible for—
(A) Maintenance of the harem
(B) Propagation of Dharma
(C) Examination of the coins
(D) Supervision of the artisans

Ans:-C

13. Which of the following are used as nitrogenous biofertilizers?
1. Azola
2. Blue Green Algae
3. Alfalfa
4. Nitrolin
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(A) 1, 2 and 3
(B) l, 2 and 4
(C) 2 and 4 only
(D) 2, 3 and 4

Ans:-A


14. ‘Clinker Theory’ is associated with—
(A) Growth
(B) Development
(C) Ageing
(D) Death

Ans:-C



15. Which one of the following Hormones forms the basis of ‘Pregnancy Test’ from urine?
(A) L.H.
(B) F.S.H.
(C) Estrogen
(D) H.C.G.

Ans:-C


16. Which one of the following drugs has been recently reported to be responsible for the decline of the population of vultures?
(A) Aspirin
(B) Chioroquin
(C) Diclofenac Sodium
(D) Penicillin

Ans:-C


17. Given below are two statements—
Assertion (A) : The IBM’s Blue Gene Super Computer can only be shipped in a Boeing 747 freighter.
Reason (R) : It is World’s fastest super computer.
In the context of above, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:-C

18. The Indian National Satellite System has facilitated—
(A) Telecommunication
(B) T. V. broadcasting
(C) Cyclone warning
(D) All of the above

Ans:-D

19. Who of the following invented the musical instrument ‘Tabla’ ?
(A) Lal Khan
(B) Amir Khusrau
(C) Ramdas
(D) Tansen

Ans:-B


20. The language of Sangam literature was—
(A) Kannada
(B) Telugu
(C) Tamil
(D) Malayalam

Ans:-C


21. Which one of the following statements is not true?
(A) Prime Minister is the Chairman of the Planning Commission of India
(B) Planning Commission is the highest decision making body for planning in India
(C) Secretary of the Planning Commission is also the Secretary of the National Development Council
(D) The National Development Council is presided over by the Prime Minister of India

Ans:-B



22. What substance is used to correct acidic soils?
(A) Lime
(B) Calcium super phosphate
(C) Gypsum
(D) Compost manure

Ans:-A



23. An aeroplane rises because—
(A) Of the upward reaction of air
(B) The density of air above the plane is less than that below it
(C) The pressure above its wings is less than the pressure below them
(D) Its nose points upwards

Ans:-C


24. The ball released from an artificial satellite moving around the earth will—
(A) Go to the sun
(B) Go to the moon
(C) Fall on the earth
(D) Move in the same orbit

Ans:-D


25. If the linear momentum of a particle is doubled, its kinetic energy will—
(A) Also be doubled
(B) Be quadrupled
(C) Remain unchanged
(D) Be halved

Ans:-B

26.Who among the following ordered that a man should marry only one wife and could marry another if she was barren ?
(A) Humayun
(B) Sher Shah
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Ans:-C


27. Match List-I with List-Il and select the correct answer from the code given below—
List-I (Event)
(a) Birth of Akbar
(c) Taimur’s invasion
(c) Battle of Talikota
(d) First battle of Tarain
List-II (Year)
1. 1191
2. 1398
3. 1542
4. 1565
Codes:
(a)(b)(c)(d)
(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 4 2
(C) 4 2 3 1
(D) 4 1 3 2

Ans:-A





28. The taluqedars of which of the following regions revolted against the British rule during the period from 1814 to 1817?
(A) Aligarh
(B) Avadh
(C) Birbhum
(D) Malwa

Ans:-A


29. The Paramahansa Mandali was a reformist organisation of—
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Bengal

Ans:-A


30. Which of the following organisations aimed at uprooting the colonial power through armed revolution and establishment of United States of India ?
(A) Indian Association
(B) Hindustan Republic Association
(C) Bombay British Association
(D) Madras Native Association

Ans:-B

Sunday, March 27, 2011

Current GK Anand Sharma Inaugurates India Show at Baselworld in Switzerland

Current GK Anand Sharma Inaugurates India Show at Baselworld in Switzerland
Government Invites Swiss Participation in the Agro Sector
Shri Anand Sharma, Union Minister of Commerce & Industry inaugurated the Baselworld Fair in Switzerland along with Swiss Home Minister Federal Councillor Mr. Didier Burkhalter at Basel Switzerland on 24th March, 2011. Shri Sharma on this occasion stated that, “Out of 12 diamonds processed in the world, 11 are processed in India’. India is the global leader in the diamonds and coloured gemstone sector, and is looking forward to greater investment by the world’s top watch and jewellery brands into the country.” India has been honoured as the guest country in this year’s Baselworld fair, which is the premiere Fair in the watches and Gem and Jewellery sector in the world.