Sunday, July 17, 2011

GK INDIA CURRENT AFFAIRS SAMPLE PAPER

GK INDIA CURRENT AFFAIRS SAMPLE PAPER
Current Affairs FOR UPSC EXAMS INDIA
1. Who is the US President “speech writer”?
(1) Ben Rhodes
(2) Ben Tenn
(3) Geroge Rhodes
(4) Tim Geithner
Ans. (1)

2. CNAS stands for—
(1) Centre for New American Security
(2) Commander for New American Security
(3) Combined for New American Security
(4) Co-operation for New American Security
Ans. (1)

3. Who is the Secretary of the Treasury?
(1) Ben Rhodes
(2) Tom Vilsack
(3) Tim Geithner
(4) Tom Donilon
Ans. (3)

4. Russian-born British Andre Geim and Konstantin Novoselov of___ University were named joint winners of the 2010 Nobel Prize for Physics on October 5, 2010.
(1) Oxford
(2) Leeds
(3) Manchester
(4) Birmingham
Ans. (3)

5. Which US president’s wife Eleanor Roosevelt was the first American to address the Indian Parliament?
(1) Franklin D Roosevelt
(2) Harry Truman
(3) Dwight D. Eisenhower
(4) John Kennedy
Ans. (1)

6. US President Barrack Obama are received by Maharashtra Chief minister Ashok Chavan, Union minister of state for corporate affairs and minority affairs __and US consul-general Paul Folsbee on 6 November, 2010 at Mumbai Airport.
(1) Salim Ansari
(2) J.M. Sood
(3) Salman Khurshid
(4) Ahmed Patel
Ans. (3)

7. President Barrack Obama and his wife greeted by PM Man Mohan Singh and Gursharan Kaur at New Delhi Airport on
(1) 6 November, 2010
(2) 7 November, 2010
(3) 8 November, 2010
(4) 9 November, 2010
Ans. (2)

8. Obama and the First Lady take a minute to reflect at the __, a brass sculpture that survived the 26/11 attack.
(1) Tree of Life
(2) Tomb
(3) Army of Life
(4) None of these
Ans. (1)

9. Consider the following statements about Barrack Obama —
(a) The Obamas visit a science exhibition in one of the classes on the first floor of the Holy Name High School building in Colaba.
(b) The Obamas arrive at St. Xavier’s College, Dhobi Talao, and tour the Agriculture and Food Security Expo co-organised by the US Agency for International Development Aid and Confederation of Indian Industries.
(c) Obama interacts with the villagers of Kanpura, around 25km from Ajmer, via videoconferencing.
Which of the above statements are true?
(1) Only (a)
(2) Only (b)
(3) Only (c)
(4) All of the above
Ans. (4)

10. Mario Vargas Llosa, celebrated ___ author, on October 7, 2010, won the Nobel Prize for Literature “for his cartography of structures of power and his trenchant images of the individual’s resistance, revolt, and defeat”.
(1) Peruvian-Spanish
(2) English-French
(3) German-Russian
(4) Czech-Polish
Ans. (1)

11. Who is the author of a controversial document, Charter 08, In news in October 2010, which calls for the rapid establishment of a free, democratic, and constitutional country” and an end to one-party rule in China?
(1) Liu Xiaobo
(2) Zheng Jie
(3) Li Fang
(4) Yan Zi
Ans. (1)

12. Peter Diamond arid Dale Mortensen of the United States and British-Cypriot _won the
2010 Nobel Economics Prize on October 11, 2010.
(1) Alexander Hawkins
(2) Daniel Montfort
(3) Christopher Pissarides
(4) Richard Bell
Ans. (3)

13. Jailed political activist Lid Xiaobo was awarded the 2010 Nobel Peace Prize on October 8, 2010, “for his long and non-violent struggle for fundamental human rights in __.”
(1) North Korea
(2) Myanmar
(3) China
(4) Malaysia
Ans. (3)


14. Who, in October 2010, won the 2010 Nobel Prize in chemistry for developing a chemical method that has allowed scientists to test cancer drugs and make thinner computer screens?
(1) Richard Heck
(2) Ei-ichi Negishi
(3) Akira Suzuki
(4) All of the above
Ans. (4)

15. Who among the following grabbed the first gold medal of the 16th Asian Games 2010 in Guangzhou on November 13, 2010?
(1) Wang Mingjuan of China
(2) Yuan Xiaochao of China
(3) Zhu Qianwel of China
(4) Park Tae Hwan of Korea
Ans. (2)


16. Virdhawal Khade bagged first medal for India in swimming after a gap of years in Asian Games on November 16, 2010 in Guangzhou.
(1) 28
(2) 24
(3) 20
(4) 32
Ans. (2)


17. Union Communications and Information Broadcasting Minister Andimuthu Raja resigned on November 14, 2010 in the wake of 2G spectrum allocation scam. According to the report of the Comptroller and Auditor General how many licences out of 122, given to such firms which did not fulfill eligibility criteria?
(1) 88
(2) 92
(3) 96
(4) 85
Ans. (4)

18. When did the High Court, Allahabad order the Archaeological Survey of India to find out whether a temple existed below the Babri Masjid or not?
(1) March 8, 2002
(2) August 3, 2002
(3) March 5, 2003
(4) August 22, 200
Ans. (3)


19. In which year ,the four Suits regarding Ayodhya land dispute, pending in the Faizabad civil courts were transferred to the Allahabad High court on an application moved by the Advocate- General of Uttar Pradesh?
(1) 1987
(2) 1989
(3) 1985
(4) 1983
Ans. (2)

20. While delivering verdict on the Ayodhya title suits on September 30, 2010 all the three judges had the same opinion on the Issue
(1) Was Lord Ram born at the disputed site?
(2) Was the disputed structure mosque?
(3) Was a Hindu temple demolished to build it?
(4) When were idols placed at the disputed site?
Ans. (4)

21. Who among the ‘following filed a petition on January 2 1885 that he be allowed to build a temple over’ Chabutra Janmasthan in Ayodhya?
(1) Gopal Singh Visharad
(2) Mahant Ramchandra
(3) Mahant Raghunath
(4) Mahant Raghubar Das
Ans. (4)

22. On which of the following dates the Ayodhya title suits case was transferred to the Lucknow Bench of the Allahabad High Court after the Supreme Court declined to resolve the matter on the request of the Central Government?
(1) January 7, 1993
(2) October 24, 1994
(3) December 3. 1995
(4) August 28, 1996
Ans. (2)


23. When did the Uttar Pradesh government acquired the 2.77 acre of land around the disputed structure In Ayodhya?
(1) September 18, 1991
(2) August 15, ‘1991
(3) October 10, 1991
(4) July 26, 1991
Ans. (3)

24. From which of the following places did Lal Krishna Advani embark up on his Rath Yatra to Ayodhya on September 25, 1990?
(1) Gandhinagar
(2) Puri
(3) Dakshineshwar
(4) Somnath
Ans. (4)

25. As Ram Lalla was a minor he was represented in the Ayodhya case through his next friend –
(1) Deoki Nandan Agarwal
(2) Priya Dutt Ram
(3) Bir Singh Maurya
(4) Mahant Paramhans
Ans. (1)

GK Current affairs for Punsup and other current affairs India

GK Current affairs for Punsup and other current affairs India
PUNSUP Exam Model Questions General knowledge
Punsup Current Affairs
Current Affairs-1

1. What was the theme of the 30th International Trade Fair organised from November 14 to 27, 2010 in New Delhi?
(1) Ultra modem technique for efficient use of energy
(2)Clean and energy efficient technology, product and services
(3) Low cost, Energy efficient products and services
(4) Efficient energy and services
Ans. (2)

2. Microsoft Corporation on October 19, 2010 launched a full online version of its popular office suite of applications, known as
(1)Office24x7
(2) Office 365
(3) MS Smart
(4) Smart Power
Ans. (2)

3. Who among the following was made Chief Minister of Maharashtra on November 11, 201C) after Ashok Chavan resigned from the post?
(1) Sushil Kumar Shinde
(2) Ajit Pawar
(3) Vilasrao Deshmukh
(4) Prithviraj Chavan
Ans. (4)

4. The former Prime Minister of Russia, Victor Chernomyrdin, who steered the Russian economy through its stormy transition in the 1990s, passed away on November 3, 2010. In which year he was appointed Prime Minister of Russia?
(1) 1990
(2) 1991
(3) 1992
(4) 1993
Ans. (3)

5. Who among the following was not honoured with Jamnalal Bajaj Awards on October 28, 2010?
(1) Chewang Norphel
(2) ChunibhaiVaidya
(3) Shakuntala Choudhary
(4) Chetan E Chitnis
Ans. (4)

6. Who among the following was crowned Miss World 2010 on October 30, 201.0 in Sanya, China?
(1) Emma Wareus
(2) AdrianaVasini
(3) Alexandria Mills
(4) Kaiane Aldorino
Ans. (2)

7. Which of the following Public Sector Units was not conferred the coveted Maharatna status on November 16, 2010?
(1) SAIL
(2) ONGC
(3) 1OC
(4) NTPC
Ans. (1)

8. The six month long Shanghai Expo, the biggest world’s fair in history, concluded on October 31, 2010 during which it received record million visitors.
(1) 69
(2) 63
(3) 73
(4) 65
Ans. (3)

9. Who among the following was conferred the France’s highest civilian honour in October2010?
(1) Ritu Beri
(2) D Ramanaidu
(3) Zakir Hussain
(4) A R Rahman
Ans. (1)

10. Who is the President and CEO of Pepsico and also visited to India with US President Barrack Obama?
(1) Indra Nooyi
(2) Terry McGraw
(3) Gary Locke
(4) Tom Donilon
Ans. (1)

11. Who is the Principal assistant Secretary of US state “that the
US President’s Asia tour stars with India”.?
(1) Tim Geithner
(2) Tom Vilsack
(3) Geoff Pyatt
(4) Tom Donilon
Ans. (3)

12. Match the List-I with List-II:
List-I List-II
(Administrator to visit (Post)
India with Obama)
(a) Gary Locke 1. Commerce Secretary
(b) Tom Donilon 2. National Security Adviser
(c) Rajiv Shah 3. USAID administrator
(d) Tom Vilsack 4. Secretary of Agriculture
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(1) 1 2 3 4
(2) 2 3 4 1
(3) 3 4 1 2
(4) 4 2 3 4
Ans. (1)

13. Consider the following statements about Barrack Hussein Obama —
(a) Barrack Obama is 49 years old.
(b) His name means ‘One who is blessed’.
(a) He can speak Spanish
(d) He worked In a Baskin-Robbins Ice-cream shop as a teenager and now cannot stand ice-cream.
Which of the above statements true?
(1) Only (a)
(2) Only (b)
(3) Only (c)
(4) All of the above
Ans. (4)

14. Who first declare Athat the US was strengthened if India was strengthened
(1) Barrack Obama
(2) John F. Kennedy
(3) Dwight D. Eisenhower
(4) Lyndon B. Johnson
Ans. (3)

15. The US President and First Lady board helicopter to head for INS Shikra, an Indian Navy installation at cuffee Parade, colaba.
(1) Air Force One
(2) USA One
(3) Marine Drive
(4) Marine one
Ans. (4)

16. The US President meets the top three Taj Group bosses. In which of the following is, not related to Taj Group?
(1) Ratan Tata
(2) Raymond Bickson
(3) Krishnakumar
(4) Ramakrishna
Ans. (4)

17. Faavac Faaulfull collected Samoa’s first Gold medal in Commonwealth Games history, in the Men’s Weightlifting on 9 October 2010.
(1) 88kg
(2) 94kg
(3) 98kg
(4) 102kg
Ans. (2)

18. Leisel Marie Jon of __ became the third person to win 10 Gold medals in the Commonwealth Games history, tying the all-time record of compatriots Susie O’Neill and Ian Thorpe.
(1) Canada
(2) Australia
(3) England
(4) Scotland
Ans. (2)


19. Sanjay Kumar, on October 5, 2010, stunned Commonwealth champion Richard Addinall of South to win the gold medal in the __category of the Commonwealth Games wrestling competitions.
(1) 74kg
(2) 90kg
(3) 96kg
(4) 108kg
Ans. (1)

20. __ clinched the first Commonwealth Games Gold Medal for St. Vincent and the Grenadines in be Women’s 100w in Athletics or October 7, 2010.
(1) Kim Rose
(2) Daniela Margaret
(3) Natasha Mayer
(4) Alicia Meyers
Ans. (3)


21. According to the Wakf Board, the Muslims offered prayers at the Babri Mosque in Ayodhya from 1528 upto 1949. Who was the first to file a suit on January 16, 1950 for allowing to offer prayers there?
(l) Gopal Singh Visharad
(2) Mahant P Ramachandra
(3) Mahant Raghunath Das
4) Mahant Dharmadas
Ans. (1)

22. How much acres of land all around the disputed area in Ayodhya was acquired by the Government of India on Januaxy7, 1993?
(1) 65
(2) 67
(3) 69
(4) 72
Ans. (2)

23. Which of the following opinions by the three Judges regarding Ayodhya title suits verdict delivered on September 30, 2010 is not correct?
(1) According to Justice DV Sharma, Lord Ram was born at the disputed site.
(2) According to Justice SU Khan, the claims of the Sunni Wakf Board and the Nirmohi Akhara are time barred
(3) According to Justice, Sudhir Agarwal, the Babri Masjid was constructed after demolishing a non-Islamic religious structure, that is, a Hindu temple.
(4). All the three Judges said that idols of Ram La1la were placed under the rniddle dome on December 22-23, 1949.
Ans. (2)

24. Which among the following was not a litigant in the Ayodhya title suits?
(1) Central Sunni Board of Wakfs, Uttar Pradesh
(2) Gopal Singh Visharad represented by Rajendra Singh
(3) Bhagwan Shri Ram Virajman
(4) Mahant Paramhans Ramchandra
Ans. (4)

25. In which year the people of Ayodhya formed ‘Ayodhya’ Gaurav Simiti’?
(1)1982
(2) 1984
(3) 1986
(4) 1988
Ans. (3)

Monday, July 11, 2011

Current Objective GK Questions B H Obama Visit to India

Objective GK Questions B H Obama Visit to India
1. Who is the President and CEO of Pepsico and also visited to India with US President Barack Obama?
(1) Indira Nooyi
(2) Terry McGraw
(3) Gary Locke
(4) Tom Donilon
Ans. (1)

2. Who is the US President “speechwriter”?
(1) Ben Rhodes
(2) Ben Tenn
(3) Geroge Rhodes
(4) Tim Geithner
Ans. (1)

3. Who is the Principal assistant Secretary of US state “that the US President’s Asia tour stars with India”?
(1) Tim Geithner
(2) Tom Vilsack
(3) Geoff Pyatt
(4) Tom Donilon
Ans. (3)

4. CNAS stands for—
(1) Centre for New American Security
(2) Commander for New American Security
(3) Combined for New American Security
(4) Co-operation for New American Security
Ans. (1)

5. Match the List-I with List-II:
List-I List-II
(Administrator to visit (Post)
India with Obama)
(a) Gary Locke 1. Commerce Secretary
(b) Tom Donilon 2. National Security Adviser
(c) Rajiv Shah 3. USAID administrator
(d) Tom Vilsack 4. Secretary of Agriculture
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(1) 1 2 3 4
(2) 2 3 4 1
(3) 3 4 1 2
(4) 4 2 3 4
Ans. (1)

6. Who is the Secretary of the Treasury?
(1) Ben Rhodes
(2) Tom Vilsack
(3) Tim Geithner
(4) Tom Donilon
Ans. (3)

7. Consider the following statements about Barack Hussein Obama —
(a) Barack Obama is 49 years old.
(b) his name means ‘One who is blessed’.
(c) he can speak spanish
(d) he worked In a Baskin-Robbins Ice-cream shop as a teenager and now cannot stand ice-cream.
Which of the above statements true?
(1) Only (a)
(2) Only (b)
(3) Only (c)
(4) All of the above
Ans. (4)

8. Which US president’s wife Eleanor Roosevelt was the first American to address the Indian Parliament?
(1) Franklin D Roosevelt
(2) Harry Truman
(3) Dewight D. Eisenhower
(4) John Kennedy
Ans. (1)

9. Who first declare i that the US was strengthened if India was strengthened
(1) Barack Obama
(2) John F. Kennedy
(3) Dwight D. Eisenhower
(4) Lyndon B. Johnson
Ans. (3)

10. US President Barack Obama are received by Maharashtra Chief minister Ashok Chavan, Union minister of state for corporate affairs and minority affairs __ and US consul-general Paul Folsbee on 6 November, 2010 at Mumbai Airport.
(1) Salim Ansari
(2) J.M. Sood
(3) Salman Khurshid
(4) Ahmed Patel
Ans. (3)
11. President F3arack Obama and his wife greeted by PM Manmohan Singh and Gursharan Kaur at New Delhi Airport on
(1) 6 November, 2010
(2) 7 November, 2010
(3) 8 November, 2010
(4) 9 November, 2010
Ans. (2)

12. The US President and First Lady board helicopter to head for INS Shikra, an Indian Navy installation at cuffee Parade, colaba.
(1) Air Force One V
(2) USA One
(3) Marine Drive
(4) Marine one
Ans. (4)

13. Obama and the First Lady take a minute to reflect at the —, a brass sculpture that survived the 26/11 attack.
(1) Tree of Life
(2) Tomb
(3) Army of Life
(4) None of these
Ans. (1)

14. The US President meets the top three Taj Group busses. In which of the following is, not related to Taj Group?
(1) Ratan Tata
(2) Raymond Bickson
(3) Krishnakumar
(4) Ramakrishna
Ans. (4)

15. Consider the following statements about Barack Obama —
(a) The Obamas visit a science exhibition in one of the classes on the first floor of the Holy Name High School building in Colaba.
(b) The Obamas arrive at St. Xaviers College, Dhobi Talao, and tour the Agriculture and Food Security Expo co-organised by the US Agency for International Development Aid and Con-federation of Indian Industries.
(c) Obama interacts with the Villagers of Kanpura, around 25km. from Ajmer, via videoconferencing.
Which of the above statements are true?
(1) Only (a)
(2) Only (b)
(3) Only (c)
(4) All of the above
Ans. (4)

Monday, July 4, 2011

Gk Sample paper For ITBP Jobs Asstt. Sub Inspectors (STENOGRAPHER)

Gk Sample paper For ITBP Jobs Asstt. Sub Inspectors (STENOGRAPHER)
Indo-Tibetan Border Police Force
ITBP GK india for indo-tibetan border police force exam
1. Which among the following states was not under the British rule?
(1) Goa
(2) Tamil Nadu
(3) J & K
(4) None of these
Ans. (1)

2. Deflation is
(1) Deficit Budget
(2) Reduction in taxation
(3) The rate at which general level rises
(4) Opposite of Inflation
Ans. (4)

3. Which one of the following countries had not participated in the formation of the Euro currency?
(1) France
(2) Spain
(3) Italy
(4) Sweden
Ans. (4)


4. Which country is the largest importer of gold?
(1) China
(2) USA
(3) Canada
(4) None of these
Ans. (4)


5. Which part of the islands in the Arabian Sea is known as Minicoy Islands?
(1) Northern
(2) Eastern
(3) Southern
(4) Western
Ans. (3)

6. Tropical evergreen forests of India are found in
(1) Kerala
(2) Andhra Pradesh
(3) Madhya Pradesh
(4) Orissa
Ans. (1)

7. G-15 is
(1) An organization of the developed countries of the world
(2) An organisation of the developing countries of the. world.
(3) An organisation of the developed countries of Europe
(4) An organisation of developing countries of Asia.
Ans. (2)

8. The birth-rate measures the number of births during a year per
(1) 100 of population
(2) 1,000 of population
(3) 10,000 of population
(4) 1,00,000 of population
Ans. (2)

9. Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in
(1) 1971
(2) 1972
(3) 1975
(4) 1976
Ans. (4)

10. In India, to be recognized as a national party, a party must secure at least
(1) 10% of the valid votes in four or more States
(2) 4% of the valid votes in four or more States
(3) 15% of the valid votes in two States
(4) 25%of the valid votes in one State.
Ans. (2)

11. In which year were the first general elections held in India?
(1) 1947-48
(2) 1948-49
(3) 1950-51
(4) 1951-52
Ans. (4)

12. Sellers market denotes a situation where
(1) demand exceeds supply
(2) supply exceeds demand
(3) demand and supply are evenly balanced
(4) None of the above
Ans. (1)

13. Which state of India has been officially recognized by China as part of India during the visit of the Chinese Premier to India in April 2005?
1. Arunachal Pradesh
2. Nagaland
3. Sikkim
4. Manipur
Ans. (3)




14. last Olympic Games were held in
1. Beijing
2. Sydney
3. New Delhi
4. London
Ans. (1)




156. Which state in India has the smallest area?
1. Haryana
2. Tripura
3. Sikkim
4. Goa
Ans. (4)

16. Capital of Zambia is
1. Harare
2. Hanoi
3. Lusaka
4. Kampala
Ans. (3)

17. Famous book The Alchemy of Desire has been written by
1. Tarun J. Tejpal
2. Ruskin Bond
3. Khushwant Singh
4. Jack Higgins
Ans. (1)

19. Which is not a neighboring state of Jharkhand?
1. Madhya Pradesh
2. Bihar
3. West Bengal
4. Orissa
Ans. (1)

20. The state which produces maximum quantity of gold in India is
1. Karnataka
2. Punjab
3. Chattisgarh
4. Himachal Pradesh
Ans. (1)

GK For rajasthan teacher jobs Senior Teacher Primary Exam

GK For rajasthan teacher jobs Senior Teacher Primary Exam

Paper I
This exam will consist of 100 objective questions carrying maximum 200 marks.

(i) Geographical, Historical, Cultural and general knowledge of Rajasthan. 80 marks
(ii) Current Affairs of Rajasthan 20 marks
(iii) General knowledge of world and India 60 marks
(iv) Educational Psychology. 40 marks

We are Giving 30 Sample Questions on General knowledge of world and India
Free Online Sample test
1. The weight of an object would be minimum when it is placed—
(A) At the North Pole
(B) At the South Pole
(C) At the Equator
(D) At the centre of the Earth

Ans:-C


2. Platelets are found in—
(A) Lymph
(B) Blood
(C) Pancreatic juice
(D) Bile

Ans:-B



3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Iron-ore mine)
(a) Dhalli-Rajhara
(b) Noamundi
(c) Kemmangundi
(d) Gurumahisani
List-II (State)
1. Orissa
2. Karnataka
3. Jharkhand
4. Chhattisgarh
Codes
(a)(b)(c)(d)
(A) 4 1 3 2
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 3 2 4 1

Ans:-B


4. Vishakhapatnam Steel Plant obtains its iron ore from the mines of—
(A) Bababudan
(B) Bailadila
(C) Dalli-Rajhara
(D) Gurumahisani

Ans:-A

5. How is deuterium oxide commonly known?
(A) Soft water
(B) Hard water
(C) Heavy water
(D) Crystalline water

Ans:-C


6. Which one of the following countries does not possess cryogenic engine technology?
(A) U.S.A.
(B) Russia
(C) India
(D) U.K.

Ans:-D

7.Any damage to eye by direct viewing of total solar eclipse is caused by—
(A) ‘New’ rays of the sun
(B) Intense brightness of the sun margin
(C) The presence of the moon before the sun
(D) The ultraviolet rays of the sun

Ans:-D

8. Which among the following is the least populated country in the world?
(A) St. Kitts
(B) Monaco
(C) Palau
(D) Tuvalu

Ans:-D

9. The Indo-Roman trade is indicated in—
(A) The Ramayana
(B) The Manusmriti
(C) Divyavadan
(D) The Sangam literature

Ans:-D


10. Which of the following is the oldest dynasty?
(A) Chalukyas
(B) Cholas
(C) Pallavas
(D) Satavahanas

Ans:-D


11. In the history of India, who among the following is famous for the policy of market control?
(A) Balban
(B) Akbar
(C) Sher Shah
(D) Allauddin Khilji

Ans:-D


12. In Mauryan Administration, the official ‘Rupadarshak’ was responsible for—
(A) Maintenance of the harem
(B) Propagation of Dharma
(C) Examination of the coins
(D) Supervision of the artisans

Ans:-C

13. Which of the following are used as nitrogenous biofertilizers?
1. Azola
2. Blue Green Algae
3. Alfalfa
4. Nitrolin
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(A) 1, 2 and 3
(B) l, 2 and 4
(C) 2 and 4 only
(D) 2, 3 and 4

Ans:-A


14. ‘Clinker Theory’ is associated with—
(A) Growth
(B) Development
(C) Ageing
(D) Death

Ans:-C



15. Which one of the following Hormones forms the basis of ‘Pregnancy Test’ from urine?
(A) L.H.
(B) F.S.H.
(C) Estrogen
(D) H.C.G.

Ans:-C


16. Which one of the following drugs has been recently reported to be responsible for the decline of the population of vultures?
(A) Aspirin
(B) Chioroquin
(C) Diclofenac Sodium
(D) Penicillin

Ans:-C


17. Given below are two statements—
Assertion (A) : The IBM’s Blue Gene Super Computer can only be shipped in a Boeing 747 freighter.
Reason (R) : It is World’s fastest super computer.
In the context of above, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:-C

18. The Indian National Satellite System has facilitated—
(A) Telecommunication
(B) T. V. broadcasting
(C) Cyclone warning
(D) All of the above

Ans:-D

19. Who of the following invented the musical instrument ‘Tabla’ ?
(A) Lal Khan
(B) Amir Khusrau
(C) Ramdas
(D) Tansen

Ans:-B


20. The language of Sangam literature was—
(A) Kannada
(B) Telugu
(C) Tamil
(D) Malayalam

Ans:-C


21. Which one of the following statements is not true?
(A) Prime Minister is the Chairman of the Planning Commission of India
(B) Planning Commission is the highest decision making body for planning in India
(C) Secretary of the Planning Commission is also the Secretary of the National Development Council
(D) The National Development Council is presided over by the Prime Minister of India

Ans:-B



22. What substance is used to correct acidic soils?
(A) Lime
(B) Calcium super phosphate
(C) Gypsum
(D) Compost manure

Ans:-A



23. An aeroplane rises because—
(A) Of the upward reaction of air
(B) The density of air above the plane is less than that below it
(C) The pressure above its wings is less than the pressure below them
(D) Its nose points upwards

Ans:-C


24. The ball released from an artificial satellite moving around the earth will—
(A) Go to the sun
(B) Go to the moon
(C) Fall on the earth
(D) Move in the same orbit

Ans:-D


25. If the linear momentum of a particle is doubled, its kinetic energy will—
(A) Also be doubled
(B) Be quadrupled
(C) Remain unchanged
(D) Be halved

Ans:-B

26.Who among the following ordered that a man should marry only one wife and could marry another if she was barren ?
(A) Humayun
(B) Sher Shah
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Ans:-C


27. Match List-I with List-Il and select the correct answer from the code given below—
List-I (Event)
(a) Birth of Akbar
(c) Taimur’s invasion
(c) Battle of Talikota
(d) First battle of Tarain
List-II (Year)
1. 1191
2. 1398
3. 1542
4. 1565
Codes:
(a)(b)(c)(d)
(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 4 2
(C) 4 2 3 1
(D) 4 1 3 2

Ans:-A





28. The taluqedars of which of the following regions revolted against the British rule during the period from 1814 to 1817?
(A) Aligarh
(B) Avadh
(C) Birbhum
(D) Malwa

Ans:-A


29. The Paramahansa Mandali was a reformist organisation of—
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Bengal

Ans:-A


30. Which of the following organisations aimed at uprooting the colonial power through armed revolution and establishment of United States of India ?
(A) Indian Association
(B) Hindustan Republic Association
(C) Bombay British Association
(D) Madras Native Association

Ans:-B

Thursday, June 30, 2011

India Current GK Practice test Sample Paper

India Current GK Practice test Sample Paper

General Knowledge for Entrance Exams

Sample Paper Practice Test objective GK Quiz




1. In a depressed economy, ‘Pump- financing’ is the term used to describe the measures taken by the—
(A) Public Sector units
(B)Charity funds
(C) Government
(D) Private Sector units
(E) None of these

2. Which of the following is the name of the programmer launched by the UIDAI to give identity cards to all Indian residents?
(A) Upahar
(B) Aadhaar
(C) Anusheelan
(D) Anugrahan
(E) None of these

3. Relationship between micro- finance and charity may be described as—
(A) Synonymous
(B) Mutually exclusive
(C) One as a sub set of the other
(D) Partially related to each other
(E) Cannot be established

4. According to annual Sample Registration System (SRS), survey conducted by the census authorities for the years 1998 and 2008, which one of the following state has noticed highest dip in population growth?
(A) Maharashtra
(B) West Bengal
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
(E) Odisha

5. Which one of the following is the objective of Mines and Mineral Development and Regulation Act, 2010?
(A) To provide shareholding to tribals in mining projects
(B) To take the assistance of tribals in execution of mining projects
(C) To provide autonomy to tribals in the areas where they are living
(D) To provide regulatory powers to tribals for development of their areas
(E) None of these

6. Between inflation and deflation which one position do you feel is right?
(A) Deflation is harmful
(B) Both are equally bad
(C) Both needed to check over heated economies
(D) Both are not at all com parable
(E) Of the two, inflation seems less harmful

7. Which one of the following exactly is the reason owing to which the RBI has decided to undertake mid-quarter review of the monetary policy?
1. To realign its policies
2. To take corrective steps
3. To take surprise element out of off-cycle actions
(A) Only I
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2and3
(E) None of these

8. Economies of scale would result into—
(A) Low production
(B) Subsidies received for large production
(C) Cost benefit due to intensive use of resources
(D) Low rate of taxation (E) none of these


9. ‘Labour moves in search of higher reward’ is the saying in practice. How far is this applicable in India?
(A) Fully relevant
(B) Partially relevant
(C) Not relevant at all
(D) There is no such evidence
(E) It was true in British Raj only

10. In our country’s import—bill, the biggest share is of which of the following?
(A) Cereals and pulses etc.
(B) Outward payments for royalty and fees
(C) Diamond and jewellery
(D) Petroleum and crude
(E) Textile and garments

11. WTO replaced ‘GATT’ in which year?
(A) 1990
(B) 1997
(C) 1989
(D) 2001
(E) 1995

12. Which of the following is associated with Health Schemes launched by the Govt. of India?
(A)ASHA
(B)Kutir Jyoti
(C)Aadhaar
(D)Subhjivan None of these

13. Who amongst the following is the chairperson of the Farmers Commission of India at present?
(A) Dr. M. S. Ahluwalia
(B) Dr. Bimal Jalan
(C) Dr. M. S. Swaminathan
(D) Dr. Y. V. Reddy
(E) None of these

14. Which one of the following are components of Gross Domestic Product?
1. Gross Consumption plus Gross investment
2. Government spending
Exports minus Imports
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only2and3
(E) All 1, 2 and 3

15. For which one of the following reasons, UNO has advocated the use of Jatropha for bio-diesel production?
(A) It will help in lowering consumption of fossil fuel
(B) It will help in controlling pollution
(C) It will help in controlling the fuel prices

16. Who amongst the following is the author of the Book, ‘Towards A Hunger Free World’?
(A) Dr. Y. V. Reddy
(B) Mrs. Sonia Gandhi
(C) Dr. C. Rangarajan
(D) Dr. M. S. Swaminathan
(E) None of these

17. Under Jawaharlal Nehru Solar Mission, by which of the following years India expects to generate 1,000 mw solar power ?
(A) 2011
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015
(E) None of these

18. Who amongst the following was the recipient of the Nobel Prize
for Economics 2010?
1. Peter Diamond
2. Dale Mortensen
3. Christopher Pissorides
(A)Only 1
(B)Only 2
(C)Only 3
(D)All 1, 2 and 3
None of these

19. For which one of the following reasons, IMF has voiced that Asia need to be prepared for possible shocks?
(A) There is little flow of capital to Asian Countries from Europe
(B) The inflation figures are high in most of the Asian countries
(C) The flow of money from exports is declining
(D) The Asian countries are using more and more stimulus measures
(E) None of these


20. In which one of the following states, NHPC has commissioned all the three units of the 120 mw ‘SEWA’ hydroelectric project ?
(A) Uttarakhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Himachal Pradesh
(E) Jammu and Kashmir

21. What per cent of our population is below 25 years of age?
(A) More than 25 per cent
(B) Less than 25 per cent
(C) More than 30 per cent
(D) Less than 30 per cent
(E) None of these

22. Who is Dr. C. Rangarajan?
(A) Member, Planning Commission
(B) Chairman—Prime Minister Economies Advisory Council
(C) Governor, Reserve Bank of India (RBI)
(D) India’s permanent representative to UNO
(E) None of these

23. Which of the following organizations is associated with women empowerment?
(A) SEWA
(B) ASHA
(C) AKSHARA Foundation
(D) Cry
(E) None of these

24. Which of the following is a Horticultural crop?
(A)Wheat
(B) Jute
(C)Mango
(D) Jowar
(E) Sugarcane

25. Who is the Founder of Wikileaks
(A) Vaughan Smith
(B) Julian Assange
(C) David Mulfords
(D) John Kerry
(E) None of these

1 E
2 B
3 E
4 C
5 B
6 B
7 C
8 B
9 A
10 D
11 E
12 A
13 E
14 E
15 D
16 D
17 B
18 D
19 B
20 E
21 C
22 C
23 B
24 C
25 B

Saturday, June 25, 2011

Free Online Science GK

Free Online Science GK
Free Online General Knowledge Preparation Test Science
Free Online Science Gk Practice and Preparation Test

1. The density of ice is x g cm -3 and that of water is y g cm-3. When m gram of ice melts, then change in volume is—
(A) m (y—x)
(B) y—x/m
(C) my (x-.y)
(D) (m/x –m/y)
Ans. (D)

2. The work function of a metallic surface is 5.01 eV. The photoelectrons are emitted when light of wavelength 2000 A falls on it. The stopping potential is—
(A) 2.24V
(B) 1.2V
(C) 2.4 V
(D) 4.8 V
Ans. (B)

3. Chemical behaviour of an element is related to-
(A) Atomic number
(B) Atomic size
(C) Atomic volume
(D) Atomic structure
Ans. (D)

4…………. waves can not be transmitted through vacuum.
(A) Light
(B) Heat
(C) Sound
(D) Electromagnetism
Ans. (C)

5. The geometry of NaCl is—
(A) Triangular
(B) Tetrahedral
(C) Octahedral
(D) Diagonal
Ans. (C)

6. The bond angle in the molecules H2O, NH3, CH4, CO2 are in order—
(A) H2O>NH3>CH4>CO2
(B) H2O (C) H2O < NH3 (D) CH4 Ans. (A)

7. Borax has the formula—
(A) Na2B4O7
(B) Na2B4O75H2O
(C) Na2B4O77H2O
(D) Na2B4O710H2O
Ans. (D)

8. Brass contains—
(A) Cu + Sn
(B) Cu + Ni
(C) Cu + Zn
(D) Mg + Al
Ans. (C)

9. The best technique employed for concentration and purification of a compound is—
(A) Sublimation
(B) Chromatography
(C) Steam Distillation
(D) Fractional Distillation
Ans. (B)

10. Which of the following compounds would undergo cannizaro’s reaction?
(A) Propionaldehyde
(B) Benzaldehyde
(C) Bromobenzene
(D) Acetaldehyde
Ans. (B)

11. Which does not show resonance?
(A) Benzene
(B) Aniline
(C) Ethylamine
(D) Toluene
Ans. (C)

12. The edible part of cauliflower is—
(A) Bud
(B) Flower
(C) Inflorescence
(D) Fruit
Ans. (B)

13. Most of cereals belong to—
(A) Malvacea
(B) Solanacea
(C) Graminea
(D) Leguminosae
Ans. (C)

14. Death of stem and root tips occurs due to the deficiency of—
(A) Phosphorous
(B) Nitrogen
(C) Calcium
(D) Carbon
Ans. (C)

15. Sporophyte of fern produces—
(A) Seeds
(B) Pollen
(C) Spores
(D) None of these
Ans. (C)

16. Duramen or heart wood is—
(A) Outer region of the secondary wood
(B) Inner region of the secondary wood
(C) Region of pericycle
(D) Another name of cambium
Ans. (B)

17. Lichens are the best indicator of—
(A) Air pollution in cities
(B) Water pollution in the hills
(C) Water pollution in the rivers
(D) Soil pollution in the deserts
Ans. (A)

18. Insulin crystals are found in—
(A) Wheat root
(B) Mango root
(C) Dahlia root
(D) Sugarcane root
Ans. (C)

19. The best example of poly-embryony is—
(A) Cocas
(B) Citrus
(C) Capsicum
(D) Cycas
Ans. (D)

20. Which one of the following is an insectivorous plant?
(A) Castor
(B) Hydrilla
(C) Ranunculus
(D) Drosera
Ans. (D)

21. Genetic recombination occurs through—
(A) Mitosis and-fertilization
(B) Mitosis and meiosis
(C) Meiosis division
(D) None of these
Ans. (C)

22. What is an Rh-factor?
(A) A type of sugar
(B) ADNA
(C) An enzyme related
(D) Blood group
Ans. (D)

23. Virus are—
(A) Accellular
(B) Poly-cellular
(C) Mono-cellular
(D) Bi-cellular
Ans. (A)

24. Blood is made of—
(A) Plasma
(B) Lymphocytes
(C) Hemoglobin
(D) None of these
Ans. (A)


25. Ascaris normally inhabits the lumen of—
(A) Stomach
(B) Small intestine
(C) Large intestine
(D) Appendix
Ans. (B)