Wednesday, September 7, 2011

Online Free Solved multiple choice question Practice GK Test paper

Online Free Solved multiple choice question Practice GK Test paper

1. Where is Waterloo situated?
(a) France
(b) Switzerland
(c) UK.
(d) Belgium
Answer. (d)

2. The capital of Vatican City is:
(a) Kinshasa
(b) Nauru
(c) Lusaka
(d) Vatican city
Answer. (d)

3. The necessity for a planning commission for India was first advocated by:
(a) M. Visvesvarayya
(b) Ram Krishna Hegde
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) K.T. Shah
Answer. (a)

4. What is dry ice?
(a) Solid sodium carbonate
(b) Solid carbon-dioxide
(c) Solid ammonium chloride
(d) None of these
Answer. (b)

5. Won is the currency of;
(a) North Korea
(b) South Korea
(c) North Korea and South Korea both
(d) None of these
Answer. (c)

6. Which country hosted the 15th Common-wealth Games;
(a) India
(b) Malaysia
(C) Australia
(d) Canada
Answer. (d)

7. Which film won the 70th Oscar Award for 1997 (Declared in 1998) for Best Feature Film?
(a) Brave Heart
(b) Howard’s End
(c) Titanic
(d) Unforgiven
Answer. (c)

8. First Woman Pilot in Indian Air Force was-
(a) Bachendri Pal
(b) Junko Tabei
(c) Sally Ride
(d) Harita Kaur Deol
Answer. (d)

9. The famous Pakistan resolution was passed At:
(a) Lahore
(b) Delhi
(c) Bombay
(d) Lucknow
Answer. (a)

10. Where is the greatest volcanic crater in the World?
(a) Phillippines
(b) Cyprus
(c) Indonesia
(d) Japan
Answer. (c)

11. Pimpri is associated with:
(a) News print
(b) Fertilizer
(c) Manganese
(d) Anti-biotic
Answer. (d)

12. India bought A-320 airbuses from:
(a) France
(b) U.S.A.
(c) U.S.S.R
(d) Japan
Answer. (a)

13. Which important event immediately preceded the Jallianwala Bagh massacre ?
(a) Communal Award
(b) Arrival of Simon Commission
(c) Non-Co-operation Movement
(d) Rowlatt Act enactment
Answer. (d)

14. When sun light falls on a soap bubble bright Colours are seen. They are produced by:
(a) Dispersion
(b) Interference
(c) Refraction
(d) Pigments in the soap
Answer. (b)

15. The 1998 Men’s Wimbledon Championship
Was won by:
(a) Pete Sampras
(b) Patrick Rafter
(c) Boris Becker
(d) Andre Agassi
Answer. (a)

16. Who once remarked, ‘Nehru is a patriot while Jinnah is a politician?
(a) Maulana Azad
(b) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(d) Abdul Gaffar Khan
Answer. (c)

17. Who, among the following, is the world’s first Woman cosmonaut ?
(a) Junko Tabei
(b) Valentina Tereshkova
(c) Sally Ride
(d) Bachendri Pal
Answer. (b)

18. Which state in India can be placed under Governor’s rule?
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Pondicherry
(d) Jammu and Kashmir
Answer. (d)

19. By which amendment of the Constitution the Words ‘Socialist and Secular’ were added to its
Preamble?
(a)42nd
(b)43rd
(c)44th
(c)45th
Answer. (a)

20. The Department of Archeology was started in
India by:
(a) Warren Hastings
(b) Curzon
(c) Willium Bentinck
(d) Minto
Answer. (b)

21. Antibodies in our bodies:
(a) Cause diseases
(b) Cure infection
(c) Are poisonous substances
(d) Protect us against disease
Answer. (d)

22. The British introduced provincial autonomy In India through;
(a) The Minto-Morley Reforms Act of 1909
(b) The Montagu-Chelmsford Reforms of 1919.
(c) Indian Council Act of 1892
(d) The Government of lndia Act l935
Answer. (d)

23. The first village in India to be lit by solar-
Powered lighting is located in the district of:
(a) Laddakh
(b) Baramulla
(c) Srinagar
(d) Anantnag

24. Name the writer who refused to accept the Nobel Prize for Literature:
(a) Ernest Hemingway
(b) Boris Pasternak
(c) Allen Ginsberg
(d) Jean-Paul Sarte
Answer. (d)

25. Where are the Niagra Falls?
(a) Canada
(b) U.S.A
(c) Africa
(d) South America
Answer. (b)

26. Which Article of India’s Constitution abolishes untouchability and makes its
Practice in any form an offence punishable under law?
(a) 16th
(b) l7th
(c) 22nd
(d) 25th
Answer. (b)

27. The Vikram Sarabhai Space Centre at Trivendrum is mainly concerned with;
(a) Development of Satellite launch Vehicles
(b) Design and fabrication of spacecraft
(c) Research in propellants for launching Rockets
(d)To launch sounding rockets to investigate problems of meteorology
Answer. (a)

28. What is ‘Sagar Samrat’?
(a) Naval Fighting Ship
(b) Merchant Navy Ship
(c) An ordinary Ship
(d) An oil-drilling rig
Answer. (d)

29. The comment ‘no vakil, no appeal, no dalil’ was made in relation to :
(a) The Communal Award
(b) The Hbert Bill
(c) The Rowlatt Act
(d) The Vernacular Press Act
Answer. (c)

30. Directive Principles of State policy have been enumerated in the IV Part of the constitution.
The concept has been borrowed from;
(a) U.S.A
(b) England
(c) Ireland
(d) France
Answer. (c)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment