Sunday, June 5, 2011

Computer Gk For Punsup Exams

Computer Gk For Punsup Exams
General knowledge computer for punjab stae civil supplies
1.What is the base of octal system
a) 2
b) 8
c) 16
d) 10
Ans:b
2. What is the base of binary system
a) 2
b) 8
c) 16
d) 10
Ans:a
3.What is the base of decimal system
a) 2
b) 8
c) 16
d) 10
Ans:d
4. What is the base of hexadecimal system
a) 2
b) 8
c) 16
d) 10
Ans:c
5. Convert 25 (Base 10) to binary
a) 10010
b) 11001
c) 11110
d) 00111
Ans:b
6. Convert 5210 to binary
a) 100011
b) 110100
c) 111100
d) 000011
Ans:b
7. If one of the inputs is low ,then output is also low in
a) OR
b) EXOR
c) NOR
d) AND
Ans:d
8. If one of the inputs is high ,then output is also high in
a) OR
b) AND
c) EXOR
d) NAND
Ans:a
9. Simplifications of any logic expression by using
a) Vector analysis
b) Boolean algebra
c) matrix analysis
d) None of these
Ans:b
10 Flip flop has
a) one state
b) two states
c) zero state
d) none of these
Ans:b
11. If both inputs are same, then output is “0” in
a) OR
b) AND
c) EXOR
d) NAND
Ans:c
12. RS flip flop is
a) clocked output
b) reset/set flip flop
c) set only
d) reset only
Ans:b
12.In RS Flip flop,R=0,S=0,then output is
a) set
b) reset
c) last value
d) illegal
Ans:c
13. In RS Flip flop,R=0,S=1,then output is
a) set
b) reset
c) last value
d) illegal
Ans:a
14. In RS Flip flop,R=1,S=0,then output is
a) set
b) reset
c) last value
d) illegal
Ans:b
15.. In RS Flip flop,R=1,S=1,then output is
a) set
b) reset
c) last value
d) illegal
Ans:d
16. In clocked RS Flip flop, clock=0,R=0,S=0,then output is
a) set
b)reset
c)last value
d)illegal
Ans:c
17. In clocked RS Flip flop, clock=0,R=0,S=1,then output is
a) set
b)reset
c)no change
d)illegal
Ans:c
18 In clocked RS Flip flop, clock=0,R=1,S=0,then output is
a) no change
b)reset
c)set
d)illegal
Ans:a
19. In D Flip flop, clock=1,D=0,then output is
a)0
b)1
c)last value
d)illegal
Ans:a
20. In D Flip flop, clock=1,D=1,then output is
a)0
b)1
c)last value
d)illegal
Ans:b
21.Register is
a)group of transistors
b) group of diodes
c) group of flip flops
d)none of these
Ans:c
22.Counter is activated by
a) clock
b) flip flop
c) register
d) none of these
Ans:a
23.In asynchronous counter, each filp flop triggered by
a)clock
b)impulse
c)previous flip flop
d)none of these
Ans:c
24. In synchronous counter,each filp flop triggered by
a)clock
b)impulse
c)previous flip flop
d)none of these
Ans:a
25. In asynchronous counter, speed is
a)high
b)very high
c)0
d)limited
Ans:d

No comments:

Post a Comment

Post a Comment