Monday, June 6, 2011

MP GK Objective questions

MP GK Objective questions
GK Current Affairs Objective General Knowledge MP
Madhya Pradesh MP General Knowledge Quiz
1. Which of the following sports-persons has participated in the Olympics?
(A) Narendra Hirwani
(B) Ashok Patel
(C) Aslam Sher Khan
(D) Prakash Saini

Ans:-C


2. In which district of Madhya Pradesh is one of the regional laboratories of Forest Research Institute, Dehradun Located?
(A) Betul
(B)Jabalpur
(C) Indore
(D) Mandla

Ans:-B


3. How many districts of M.P. at present are categorised as ‘developed districts’ in terms of the categorisation done in 1990?
(A) 5
(B) 6
(C) 3
(D) 7

Ans:-A


4. Which district of M.P. has the least area under the Paddy Crop?
(A) Balaghat
(B) Morena
(C) Indore
(D) Katni

Ans:-B



5. Approximately what percentage of the country’s total managanese is extracted in
Madhya Pradesh?
(A) 70%
(B) 20%
(C) 50%
(D) 80%

Ans:-C


6. Which poet is regarded as the first poet of the ‘Riti’ period of Hindi poetry?
(A) Padmakar
(B) Keshav Das
(C) Bhushan
(D) Ghananand

Ans:-B


7. After the coming into existence of Chhattisgarh State, in which district of Madhya Pradesh is the number of electrified villages the least?
(A) Sheopur
(B) Dindori
(C) Umaria
(D) Harda

Ans:-D


8. In which district of M.P. is the percentage of the gross irrigated area to the gross sown area the smallest?
(A) Sidhi
(B) Shahdol
(C) Dindori
(D) Mandla

Ans:-A


9. Which district has the lowest literacy in M.P. according to the 1991 census?
(A) Sheopur
(B) Jhabua
(C) Badwani
(D) Sidhi

Ans:-B

10. When was the ‘Pani Roko Abhiyan’ started in Madhya Pradesh?
(A) 3rd February, 2001
(B) 2nd October, 2000
(C) 7th May, 2001
(D) None of these

Ans:-C

11. When was Shri Prakash Chandra Sethi, , made the Chief Minister of
Madhya Pradesh for the first time?
(A) 1975
(B) 1971
(C) 1969
(D) 1974

Ans:-B

12. In the forests of Madhya Pradesh, there is wide-spread damage, due to borer. In which tree specie has the damage occurred?
(A) Bija
(B) Teak
(C) Sal
(D) Arjun

Ans:-B


13. The river Chambal flows in the following states
(A) M.P., U.P., Orissa
(B) M.P., Rajasthan, Gujarat
(C) M.P., U.P., Bihar
(D) M.P., U.P., Rajasthan

Ans:-B


14. One out of the following dynasties does not belong to M.P.—
(A) Parmar
(B) Kaichuri
(C) Chandela
(D) Pratihar

Ans:-D

15. What is the position with respect to powers of contempt available to Lokayukta and Uplokayukta of M.P. similar to the powers of the High Court?
(A) The Powers have been given
(B) The matter is under consideration
(C) The powers have not been given
(D) There are no such proposals

Ans:-A

16. For which purpose out of the following was the ‘Lohani Committee’ constituted in M.P.?
(A) For area division between M.P. and Chhattisgarh
(B) For recommending sources of finance for the Panchayats
(C) For division of Government employees between M.P. and Chhattisgarh
(D) None of the above

Ans:-B

17. Who was the Chief Minister of M.P. when Phoolan Devi surrendered?
(A) Motilal Vora
(B) Digvijay Singh
(C) Shyamacharan Shukla
(D) Arjun Singh

Ans:-D

18. Where is the Hasedo-Bango Project located?
(A) M.P.
(B) Assam
(C) Kerala
(D) Chhattisgarh

Ans:-A

19. Which three Indian states were bifurcated to create 3 new states in India?
(A) Orissa, M.P., Bihar
(B) Bihar, M.P., U.P.
(C) M.P., Rajasthan, Bihar
(D) U.P., M.P., West Bengal

Ans:-B

20. Which of the following districts of M.P. is the smallest in terms of population?
(A) Datia
(B) Umaria
(C) Dindori
(D) Harda

Ans:-D

21. What is ‘Gyandoot Scheme’ which was started in the Dhar district of M.P.?
(A) A Village Education Scheme
(B) A series of discourses of Swami Chinmayanand on Gita
(C) A project connected with the modem information technology
(D) A general knowledge competition

Ans:-A

22. Rajghat dam is a joint project of—
(A) U.P. and M.P.
(B) M.P. and Rajasthan
(C) M.P. and Gujarat
(D) M.P. and Chhattisgarh

Ans:-A

23. Which of the following alternatives corresponds to the percentage of the forest area of M.P. to the state’s total geographical area?
(A) 40%
(B) 23.76%
(C) 32.95%
(D) None of these

Ans:-D

24. Which state is first in producing Tendu leaves?
(A) Maharashtra
(B) Orissa
(C) M.P.
(D) Andhra Pradesh

Ans:-C

25. The State which has the largest number of seats reserved for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha is —
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh

Ans:-D

1 comment: