Tuesday, June 7, 2011

gk multiple choice questions with answers

gk multiple choice questions with answers
General Awareness Quiz - Multiple Choice Questions with Answers
General Knowledge Questions and Answers for exams




1. Which of the following taxes are levied by the Govt. of India?
I. Import Duty
II. Entertainment tax
III. Personal Income tax
IV. Stamp Duty
Select the correct answer from the code—
Codes:
(A) Only I and II
(B) Only II and III
(C) Only I and III
(D) Only II and IV

Ans:-C


2. Study the following statements about the Reserve Bank of India and select the correct
answer from the code given below—
I. It is the apex Bank
II. It regulates the money supply
III. It gives loans to business houses
IV. It supervises the operations of NABARD
Codes:
(A) I, II are correct
(B) I, II and III are correct
(C) II and III are correct
(D) I, II and IV are correct

Ans:-D


3. Largest producer of apples in the world is—
(A) U. S. A.
(B) Japan
(C) France
(D) Italy

Ans:-D


4. The Mediterranean type of climate is characterized by—
(A) Hot summers and wet winters
(B) Warm winters and cold summers
(C) Rain throughout the year
(D) Wet summer and dry winters

Ans:-A


5. Which one of the following rock systems of India is highly metalliferous?
(A) Vindhyan
(B) Gondwana
(C) Dharwar
(D) Tersiary

Ans:-C




6. Which one of the following seas has the highest salinity?
(A)Dead Sea
(B)Berring Sea
(C)Mediterranean Sea
(D)Red Sea

Ans:-A


7. In which of the following states of India, the Hindus constitute the third largest religious community after Christians and Buddhists?
(A) Manipur
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Nagaland

Ans:-C


8. When a ship enters a sea from a river then which of the following statements is true?
(A) It rises a little
(B) It sinks a little
(C) It remains at the same level
(D) It rises or sinks depending on the material it is made of

Ans:-A


9. When does a solar eclipse occur?
(A) When the Moon is between the Sun and the Earth
(B) When the Earth is between the Sun and the Moon
(C) When the Sun is between the Earth and the Moon
(D) When the Sun, Moon and the Earth are not in the same line

Ans:-A


10. Malaria can be treated with a drug extracted from which of the following trees?
(A) Belladonna tree
(B) Cinchona tree
(C) Oak tree
(D) Amaltas tree

Ans:-B

11. To which article of the constitution does the decision of the Supreme Court given in
September 2001 in respect of the former Chief Minister of Tamil Nadu relate?
(A) Article 102
(B) Article 164
(C) Article 243
(D) Article 22

Ans:-B





12. For which film has Mira Nair received the ‘Golden Lion’ award in 2001 at the Venice
International Film Festival?
(A) Hysterical Blindness
(B) Mississippi Masala
(C) Salam Bombay
(D) Monsoon Wedding

Ans:-D


13. What is NCA?
(A) National Capital Area
(B) Nature Conservation Agency
(C) Narmada Control Authority
(D) National College of Aviation

Ans:-A


14. For which name of rice had an American company got the patent of Basmati rice?
(A) Basmati
(B) Ricetek
(C) Texmati
(D) None of these

Ans:-B


15. What is the name of the book written by the famous French writer
Dominique Lapierre?
(A) Bhopal Express
(B) The Bhopal Midnight
(C) The Twelve o’clock Tragedy in Bhopal
(D) It was Five Past Midnight in3hopal

Ans:-D


16. What does the 91St constitution amendment bill, deal with?
(A) Freezing the number of seats of Lok Sabha only
(B) Freezing the number of Lok Sabha and State Assembly seats upto the year 2026
(C) Removal of the present limit on these seats
(D) None of the above

Ans:-B


17. Raising the height of which dam, was opposed by the Narmada Bachao Andolan?
(A) Indira Sagar (M.P.)
(B) Omkareshwar (M.P.)
(C) Sardar Sarovar (Gujarat)
(D) None of these

Ans:-C


18. Who is known as Britain’s ‘Iron Lady’?
(A) Queen Elizabeth
(B) Margaret Thatcher
(C) Late Princess Diana
(D) Queen Victoria

Ans:-B



19. With which game is the ‘Uber Cup’associated?
(A) Badminton
(B) Cricket
(C) Football
(D) Volleyball

Ans:-A


20. What is the colour of the ring representing Asian continent in the emblem of the
Olympics?
(A) Green
(B) Blue
(C) Red
(D) Yellow

Ans:-A


21. Where did India win its first Gold Medal in the Olympics?
(A) Berlin
(B) Rome
(C) Amsterdam
(D) London

Ans:-A

22. What is the name of the athlete who refused the national level Arjuna Award for life time achievement in sports?
(A) Malkhan Singh
(B) Milkha Singh
(C) Vivek Singh
(D) None of these

Ans:-B


23. When did Asian games start in India?
(A) 1948
(B) 1951
(C) 1952
(D) None of these

Ans:-D



24. When was the National Cadet Corps (N.C.C.) constituted?
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1956
(D) None of these

Ans:-A

25. What was the targeted average annual growth rate for the Ninth Five-Year Plan?
(A) 7%
(B) 6.5%
(C) 8%
(D) 9%

Ans:-C

No comments:

Post a Comment

Post a Comment