Friday, January 21, 2011

MCQ Quiz on GK For PSU Exams

MCQ Quiz on GK For PSU Exams
1 Which one of the following European countries borders Atlantic Ocean?

(1) Portugal

(2) Austria

(3) Finland

(4) Romania

Ans. (1)

2. Consider the following statements:

1. Greenland is an overseas territory of France.

2. Bermuda an overseas territory of UK is situated in Western Atlantic.

3. State of Bahrain is situated in the Persian Gulf.

Which of these statements is/are correct?

(1) l, 2, and 3

(2) 2 only

(3) 2 and 3

(4) l and 3

Ans. (3)

3. If the usual rule of calculation of time were applied for the extremes of Gujarat and

Arunachal Pradesh, then approximately time

(1) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 3 hours

(2) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 2 hours

(3) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by 2 hours

(4) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by 2 hours

Ans. (4)

4. While the time in India is 4 pm, that corresponding time (approximate) in?

(1) Auckland (New Zealand) is 6 pm

(2) London (England) is 10.30 am

(3) Tokyo(Japan) is 2 p.m.

(4) Cairo (Egypt) is 5 p.m.

Ans. (2)

5. Consider the following statements:

1. Lord Mountbatten was sent to India in place of Lord Wavell as the Governor General of India in March 1947.

2. In July 1947, British Government passed the Act containing the main provisions of the Mountbatten Plan. This is known as the Indian Independence Act.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both l and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (3)

6. The human immunodeficiency virus (HIV) is a living entity because it can:

(1) move from one cell to another

(2) disturb host cell respiration

(3) undergo auto-reproduction

(4) cause disease in the host

Ans. (1)

7. Which of the following States is the first to have enacted a comprehensive legislation to protect the girl child?

(1) Karnataka

(2) Goa

(3) Maharashtra

(4) Madhya Pradesh

Ans. (4)

8. Match List-I (Tennis Player) with List-II (Country) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Tennis Player) List-II (Country)

A. Justine Henin-Hardenne 1. Belgium

B. Kim Clijsters 2. England

C. Tim Henman 3 Australia

D. Andy Roddick 4. US

5. Spain

Code:

A B C D

(1) 1 4 3 4

(2) 5 1 2 3

(3) 1 1 2 4

(4) 5 4 3 2

Ans. (3)

9. Select the correct sequence in the decreasing order of contribution to the forest-cover of India:

(1) Dense forest—Open forest— Mangrove forest

(2) Open forest—Dense forest—Mangrove forest

(3) Dense forest—Mangrove forest—Open forest

(4) Open forest—Mangrove forest—Dense forest

Ans. (2)

10. Consider the following statements:

1. ‘Astra’ is an air-to-air guided missile which was recently test-fired.

2. Recently test-fired ‘Akash’ is a medium range surface to surface missile.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1and 2

(4) Neither 1 nor 2.

Ans. (1)

11. Which of the following countries is not included in 0-8 (Group of eight industrialized countries)

(1) Italy

(2) Russia

(3) Holland

(4) Canada.

Ans. (3)

12. Match List (Dance Forms) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Dance Forms) List-II (State)

A. Kathakali 1. Tamil Nadu

B. Kuchipudi 2. Kerala

C. Bharat Natyam 3. Andhra Pradesh

4. Orissa

5. Karnataka

Code:

A B C

(1) 2 3 4

(2) 5 3 2

(3) 2 3 1

(4) 5 4 2

Ans. (3)

13. Gross National Product of a country Is the sum of the market value of all the goods and services produced in a year

(1) plus export earnings

(2) plus market value of imports.

(3) minus foreign aid

(4) plus net Income from abroad

Ans. (4)

14. India had a plan holiday:

(1) after the China-India War of 1962

(2) after the drought of 1966

(3) after the liberation of Bangladesh in 1971

(4) after the India-Pakistan War in 1965

Ans. (2)

15. In the Constitution of India promotion of International peace and security is included

In the-

(1) Preamble of the Constitution

(2) Directive Principles of State Policy

(3) Fundamental Duties

(4) Ninth Schedule

Ans. (2)

16. Consider the following statements related to the Prime Minister of India:

1. He signs the bills passed by the two Houses of the Parliament on behalf of the President during his absence.

2. He assists the President in making all the appointments.

3. He communicates to the President all the decisions of the Council of Ministers.

Which of these statements are correct?

(1) 1, 2, and 3

(2) l and 2

(3) l and 3

(4) 2 and 3

Ans. (4)

17. Match List-I (Place) with List -II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Place) List-II (State)

A. Sriharikota 1. Karnataka

B. Thumba 2. Andhra Pradesh

C. Hasan 3. Orissa

D. Chandipur 4. Kerala

5. Tamil Nadu

Code:

A B C D

(1) 1 3 5 4

(2) 2 4 1 3

(3) 1 4 5 3

(4) 2 3 1 4

Ans. (2)

18. Separation of the Judiciary from the executive in public service of the State is enjoined by­­­­­­­­­­­­­­ -

(1) the Preamble of the Constitution of India

(2) a judicial decision

(3) the Seventh Schedule of the Constitution of India

(4) a Directive Principle of State Policy

Ans. (4)

19. Which one amongst the following is the oldest Dynasty?

(1) Pallava Dynasty

(2) Chola Dynasty

(3) Maurya Dynasty

(4) Gupta Dynasty

Ans. (3)

20. The Chalukya King who defeated Harshavardhana on the banks of the Narmada was:

(1) Pulakesin II

(2) Srimukha

(3) Mangalesa

(4) Kirtivarman I

Ans. (1)

21. Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar?

(1) Rani Durgawati

(2) Ahilya Bai

(3) Martanda Varma

(4) Raja Sawai Jai Singh

Ans. (1)

22. Consider the following statements related to Raja Rammohan Roy:

1. He advocated widow remarriage.

2. He strongly .advocated for the abolition of Sati system

3. He advocated for the promotion of English education.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1 only

(2) 1 and 2

(3) 2 and 3

(4) 1, 2, and 3

Ans. (3)

23. Tissue culture is:

(1) growing of tiny plant fragments in a nutrient solution

(2) a system of physical exercise for the regeneration of body tissues

(3) growing of plant fragments on tissue paper

(4) culturing of bacteria on tissue paper

Ans. (1)

24. Match List-I (Substance) with List-II(Constituent) and, select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Substance) List-II (Constituent)

A. White paint 1. Titanium dioxide

B. Glass 2. Phosphorus

C. Artificial fertilizer 3. Sodium silicate

D. Match-stick 4. Potassium sulphate

5. Potassium chloride

Code:

A B C D

(1) 4 3 5 2

(2) 1 2 4 3

(3) 4 2 5 3

(4) 1 3 4 2

Ans. (4)

25. The six distinct schools of Indian philosophy—Vedanta, Mimamsa, Sankhya, Yoga, Nyaya, Valsesika became fully articulated during the:

(1) Vedic age

(2) Gupta age

(3) Kushana age

(4) Mauryan age

Ans. (4)

26. Gautama Buddha attained pari- nirvana at:

(1) Lumbini

(2) Sarnath

(3) Kushinagar

(4) Bodh Gaya

Ans. (3)

27. Who among the following belongs to the period of Kanishka?

1. Buddhaghosa

2. Nagarjuna

3. Vasumitra

4. Asvaghosa

Select the correct answer using the codes given below:

Code:

(1) 2, 3, and 4

(2) 1, 2, and 3

(3) 1, 3, and 4

(4) 1 and 4

Ans. (1)

28. Match List-I (Disease) with List-II (Nature of Disease) and select the correct answer using the codes given blow the Lists:

List-I (Disease) List-II (Nature of Disease)

A. Filaria 1.Hereditary

B. Epilepsy 2. Waterborne

C. Enteric fever 3. Contagious

D. Mumps 4. Insect-Transmitted

Code:

A B C D

(1) 2 3 4 1

(2) 4 1 2 3

(3) 2 1 4 3

(4) 4 3 2 1

Ans. (2)

29. Consider the following statements:

1. In India, the maximum part of electric energy is generated by the hydroelectric plants.

2. In India, the maximum part of electric energy is generated by the thermal power plants.

3. Neyveli Lignite Corporation Ltd. is located in Tamil Nadu

Which of these statements is/are correct?

(1) 2 and 3

(2) l and 3

(3) 2 only

(4) 3 only

Ans. (1)

30. The layer of the atmosphere which makes radio communication possible is

(1) troposphere

(2) tropopause

(3) ionosphere

(4) stratosphere

Ans. (3)

31. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(1) Indira Gandhi Rashtriya Manav Sangrahalaya : Bhopal

(2) Ramakrishna Mission Institute of Culture : Kolkata

(3) Khuda Bakhsh Oriental Public Library : Lucknow

(4) Anthropological Survey of India (Headquarters) : Kolkata

Ans. (1)

32. Consider the following statements:

The Estimates Committee

1. is an ad hoc committee.

2. has members from both the Houses of Parliament.

3. has members drawn entirely from the Lok Sabha.

Which of these statements is/are correct?

(1) l and 2

(2) 1 and 3

(3) 2 only

(4) 3 only

Ans. (3)

33. The Fundamental Duties of the Indian citizens were laid down by which of the following Amendments to the Constitution of India?

(1) 40th Amendment

(2) 41st Amendment

(3) 42nd Amendment

(4) 43rd Amendment

Ans. (4)

34. Match list-I (Person) with List-II (Organization) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Person) List-II (Organization)

A. C. P. Jain 1. Indian Oil Corporation

B. M. S. Ramachandran 2. National Thermal Power Corporation

C. Sunil Arora 3. Securities and Exchange Board of India

D. G. N. Bajpai 4. Indian Airlines

Code:

A B C D

(1) 4 1 2 3

(2) 2 3 4 1

(3) 4 3 2 1

(4) 2 1 4 3

Ans. (4)

35. Consider the following statement related to the 50th National Film Awards:

1. Aishwarya Rai got the Best Actress award for her role in the film Devdas.

2. Aparna Sen got the Best Director award for the film Mr. and Mrs. Iyer

3. Konkona Sen got the Best Actress award or her role in the film Mr. and Mrs.

Iyer

4. Sanjay Lela Bhansali got the Best Director award for the film Devdas.

Which of these statements are correct?

(1) 1 and 2

(2) 2 and 3

(3) 3 and 4

(4) 1 and 4

Ans. (2)

36. Consider the following statements:

1. In July 2003, East Bengal Club won the L.G Asean Cup football tournament

defeating Bec Tero Sasana Club of Indonesia at Jakarta

2. Sandip Nandy of East Bengal Club was adjudged the best goalkeeper of this tournament.

3. Baichung Bhutia of East Bengal Club was the highest goal scorer of the tournament.

Which of these statements are correct?

(1) 2 and 3

(2) 1 and 3

(3) l and 2

(4) 1, 2, and 3

Ans. (2)

37. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I List-II

A. Linux 1. Internet

B. Pentium 2. Programming language

C. C++ 3. Microprocessor

D. Modem 4. Operating system

5. Laser printer

Codes:

A B C D

(1) 2 1 5 3

(2) 4 3 2 1

(3) 2 3 5 1

(4) 4 1 2 3

Ans. (2)

38 Consider the following statements:

1. Indo-Tibetan Border Police was raised after the Chinese aggression.

2. Border Security Force was raised in 1965.

Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy is located in Udaipur.

Which of these statements are correct.?

(1) 2 and 3

(2) 1 and 2

(3) 2 and 3

(4) l and 3

Ans. (2)

39. Consider the following statements.:

1. The President of India can promulgate an Ordinance at any time if he is satisfied that circumstances exist which render it necessary for him to take immediate action.

2. The Vice-President of India can be re-elected to his post.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (2)

40. Jharkhand does not share boundary with

(1) West Bengal

(2) Orissa

(3) Chhattisgarh

(4) Madhya Pradesh

Ans. (4)

41. Bhimbetka which was been conferred the status of World Heritage Site is situated in:

(1) Orissa

(2) Rajasthan

(3) Madhya Pradesh

(4) Bihar

Ans. (3)

42. Prof. Raghuram Rajan is/was associated as Chief Economist of:

(1) World Trade Organization

(2) World Bank

(3) International Monetary Fund

(4) Economic and Social Council of the UNO

Ans. (3)

43. The autobiography Living History has been authored by—

(1) Margaret Atwood

(2) Benazir Bhutto

(3) Hillary Clinton

(4) Monica Lewinsky

Ans. (3)

44. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(1) Jacques Chirac : President of France

(2) Gerhard Schroeder : Chancellor of Germany

(3) Silvio Berlusconi : Prime Minister of Italy

(4) Jean Chr├ętien : President of Austria

Ans. (4)

45. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(1) Nalin Surie : Ambassador to America

(2) Shiv Shankar Menon : High Commissioner to Pakistan

(3) S. K. Sinha : Governor of Jammu & Kashmir

(4) K. Kasturirangan : Chairman, Indian Space Research Organization

Ans. (4)

46. No Biosphere Reserve. has been set up at —

(1) Nilgiri

(2) Sunderbans

(3) Gulf of Mannar

(4) Gulf of Kuchchh

Ans. (4)

47. Consider the following statements:

1. Antrix is the commercial arm of ISRO for marketing Indian space capabilities.

2. Megha-Tropiques is a joint satellite mission of ISRO and Russian Space Agency

for atmospheric studies.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (1)

48. Bauxite is the principal ore of:

(1) Copper

(2) Aluminum

(3) Iron

(4) Zinc

Ans. (2)

49. Consider the following statements:

1. State Central Library is located at Mumbai.

2. National Library is located at New Delhi.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (1)

50. Match List-I (Major Port) with List-II (State) and select the correct answer using the

codes given below the Lists:

List-I (Major Port) List-II (Estate)

A. Jawaharlal Nehru Port 1. Tamil Nadu

B. Paradip Port 2. Maharashtra

C. Kandla Port 3. Orissa

D. Ennore Port 4. Gujarat

Code:

A B C D

(1) 4 1 2 3

(2) 2 3 4 1

(3) 4 3 2 1

(4) 2 1 4 3

Ans. (2)

No comments:

Post a Comment